5. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Ünite Konu Özeti: Türkiye’nin Coğrafyası
Türkiye, Asya ve Avrupa kıtalarında yer alan bir ülkedir. Ülkenin toplam yüzölçümü 783.562 kilometrekaredir. Türkiye’nin sınır komşuları; kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, Azerbaycan ve İran, güneydoğuda Irak ve Suriye, güneyde Akdeniz ve batıda Ege Denizi ve Yunanistan’dır.
Türkiye’nin coğrafyası, ülkenin iklim, bitki örtüsü ve hayvan örtüsünü etkilemektedir. Türkiye’nin iklimi, Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi, İç Anadolu iklimi ve Doğu Anadolu iklimi olmak üzere dört ana bölüme ayrılır. Akdeniz iklimi, ülkenin güney ve güneybatı bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Karadeniz iklimi, ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde yazlar serin ve yağışlı, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. İç Anadolu iklimi, ülkenin orta bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır. Doğu Anadolu iklimi, ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde görülür. Bu bölgelerde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise çok soğuk ve kar yağışlıdır.
Türkiye’nin bitki örtüsü, ülkenin iklimine ve toprak yapısına göre değişmektedir. Ülkenin güney ve güneybatı bölgelerinde Akdeniz bitki örtüsü görülür. Bu bölgelerde zeytin, turunç, limon, portakal ve muz gibi ağaçlar yetişmektedir. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde Karadeniz bitki örtüsü görülür. Bu bölgelerde ormanlar, çayırlar ve meralar bulunmaktadır. Ülkenin orta bölgelerinde İç Anadolu bitki örtüsü görülür. Bu bölgelerde bozkırlar, stepler ve çöller bulunmaktadır. Ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde Doğu Anadolu bitki örtüsü görülür. Bu bölgelerde dağlar, yaylalar ve tundralar bulunmaktadır.
Türkiye’nin hayvan örtüsü, ülkenin iklimine, bitki örtüsüne ve toprak yapısına göre değişmektedir. Ülkenin güney ve güneybatı bölgelerinde Akdeniz hayvan örtüsü görülür. Bu bölgelerde tilki, tavşan, sincap, keklik ve bıldırcın gibi hayvanlar yaşamaktadır. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde Karadeniz hayvan örtüsü görülür. Bu bölgelerde ayı, kurt, geyik, yaban domuzu ve tavşan gibi hayvanlar yaşamaktadır. Ülkenin orta bölgelerinde İç Anadolu hayvan örtüsü görülür. Bu bölgelerde kurt, tilki, tavşan, sincap ve keklik gibi hayvanlar yaşamaktadır. Ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde Doğu Anadolu hayvan örtüsü görülür. Bu bölgelerde ayı, kurt, geyik, yaban domuzu ve tavşan gibi hayvanlar yaşamaktadır.
Faydalı Siteler:
- Türkiye Cumhuriyeti Devleti Başbakanlık Tanıtma Ofisi: https://www.tccb.gov.tr/
- Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı: https://www.kulturturizm.gov.tr/
- Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı: https://www.ogm.gov.tr/
- Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: https://www.csb.gov.tr/
İlgili Dosyalar:
- Türkiye’nin Coğrafyası Haritası: https://www.haritatr.com/turkiye-haritasi/
- Türkiye’nin İklimi Haritası: https://www.mgm.gov.tr/iklim-haritalari/
- Türkiye’nin Bitki Örtüsü Haritası: https://www.ormansu.gov.tr/bitki-ortusu-haritasi/
- Türkiye’nin Hayvan Örtüsü Haritası: https://www.dhmi.gov.tr/hayvan-ortusu-haritasi/
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.