7 Sınıf Sosyal Bilgiler 2 Ünite Konu Özeti

7. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ünite: Türkiye’nin Coğrafyası

Türkiye, Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin yüzölçümü 783.562 kilometrekaredir. Türkiye’nin nüfusu 83 milyondur. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.

Türkiye’nin Coğrafi Konumu

Türkiye, Asya ve Avrupa kıtaları arasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Akdeniz, batısında Ege Denizi ve Yunanistan, doğusunda İran, Irak ve Suriye yer almaktadır. Türkiye’nin kıyı şeridi 8.333 kilometredir.

Türkiye’nin İklimi

Türkiye’nin iklimi, ülkenin coğrafi konumuna göre değişmektedir. Ülkenin kuzeyinde Karadeniz iklimi, güneyinde Akdeniz iklimi, iç kesimlerde ise karasal iklim görülmektedir. Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 13 santigrat derecedir.

Türkiye’nin Bitki Örtüsü

Türkiye’nin bitki örtüsü, ülkenin iklimine ve toprak yapısına göre değişmektedir. Ülkenin kuzeyinde ormanlar, güneyinde maki ve step bitki örtüsü, iç kesimlerde ise bozkır bitki örtüsü görülmektedir. Türkiye’de 12.000’den fazla bitki türü bulunmaktadır.

Türkiye’nin Hayvan Örtüsü

Türkiye’nin hayvan örtüsü, ülkenin bitki örtüsüne ve iklimine göre değişmektedir. Ülkenin kuzeyinde kurt, ayı, geyik, tilki ve tavşan gibi hayvanlar yaşamaktadır. Güneyinde ise kaplumbağa, yılan, kertenkele ve akrep gibi hayvanlar yaşamaktadır. İç kesimlerde ise koyun, keçi, sığır ve at gibi hayvanlar yaşamaktadır. Türkiye’de 150’den fazla memeli türü, 450’den fazla kuş türü ve 100’den fazla sürüngen türü bulunmaktadır.

Türkiye’nin Ekonomisi

Türkiye’nin ekonomisi, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerine dayanmaktadır. Ülkenin tarım sektöründe buğday, arpa, mısır, şeker pancarı ve pamuk gibi ürünler yetiştirilmektedir. Sanayi sektöründe ise otomotiv, tekstil, gıda ve kimya gibi sektörler bulunmaktadır. Hizmet sektöründe ise turizm, ticaret ve ulaştırma gibi sektörler bulunmaktadır. Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) 750 milyar dolardır.

Türkiye’nin Nüfusu

Türkiye’nin nüfusu 83 milyondur. Ülkenin nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 105 kişidir. Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’dur. İstanbul’un nüfusu 15 milyondur. Türkiye’nin diğer büyük şehirleri arasında Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Gaziantep yer almaktadır.

Türkiye’nin Kültürü

Türkiye’nin kültürü, ülkenin tarihi, coğrafyası ve iklimi gibi faktörlerden etkilenmiştir. Türkiye’nin kültürü, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkes ve Gürcü gibi farklı etnik grupların kültürlerinin bir sentezidir. Türkiye’nin resmi dili Türkçedir. Ülkede ayrıca Kürtçe, Arapça, Lazca, Çerkesçe ve Gürcüce gibi diller de konuşulmaktadır. Türkiye’nin resmi dini İslam’dır. Ülkede ayrıca Hristiyanlık, Yahudilik ve Bahailik gibi dinler de bulunmaktadır.

Türkiye’nin Tarihi

Türkiye’nin tarihi, MÖ 10.000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Ülkenin ilk yerleşimcileri, Anadolu’ya göç eden Türklerdir. Türkler, Anadolu’da birçok devlet kurmuşlardır. Bunlardan en önemlisi, Osmanlı İmparatorluğu’dur. Osmanlı İmparatorluğu, 1299 yılında kurulmuş ve 1922 yılında yıkılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, 1923 yılında kurulmuştur ve günümüzde de varlığını sürdürmektedir.


Yayımlandı

kategorisi