Şahsa Fatura Kesilir Mi

Şahsa Fatura Kesilir mi?

Fatura, bir mal veya hizmetin satışı veya teslimi karşılığında düzenlenen, satıcı veya sağlayıcı tarafından alıcıya verilen belgedir. Fatura, satıcı veya sağlayıcının vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesi için gerekli olduğu kadar, alıcının da satın aldığı mal veya hizmetin bedelini vergi matrahına dahil edebilmesi için gereklidir.

Fatura, satıcı veya sağlayıcının vergi mükellefi olması halinde düzenlenir. Vergi mükellefi olmayanlar ise fatura düzenleyemezler. Ancak, vergi mükellefi olmayanlar da bazı durumlarda fatura düzenleyebilirler. Bu durumlar, Vergi Usul Kanunu (VUK) ve ilgili tebliğlerde düzenlenmiştir.

Vergi Mükellefi Olmayanlara Fatura Kesilmesi

VUK’un 232. maddesine göre, vergi mükellefi olmayanlara mal veya hizmet satışı veya teslimi halinde, satıcı veya sağlayıcının fatura düzenlemesi zorunludur. Bu durumda düzenlenen fatura, e-arşiv faturası olarak düzenlenmelidir.

Örneğin, bir kişi bir marketten 100 TL değerinde alışveriş yaparsa, marketin bu kişiye fatura düzenlemesi zorunludur. Bu durumda market, e-arşiv faturası düzenlemelidir.

Ancak, vergi mükellefi olmayanlara mal veya hizmet satışı veya teslimi halinde, faturanın KDV dahil 5.000 TL’yi geçmemesi halinde, faturanın kağıt ortamında düzenlenmesi de mümkündür.

Vergi Mükellefi Olanlara Fatura Kesilmesi

VUK’un 232. maddesine göre, vergi mükellefi olan kişilere mal veya hizmet satışı veya teslimi halinde, satıcı veya sağlayıcının fatura düzenlemesi zorunludur. Bu durumda düzenlenen fatura, e-fatura olarak düzenlenmelidir.

Örneğin, bir şirket bir başka şirketten 10.000 TL değerinde mal satın alırsa, satıcı şirketin bu şirkete fatura düzenlemesi zorunludur. Bu durumda satıcı şirket, e-fatura düzenlemelidir.

Faturanın Düzenlenmesi

Fatura, satıcı veya sağlayıcı tarafından, mal veya hizmetin teslimi veya ifası anında düzenlenir. Ancak, faturanın düzenlenme tarihinin, mal veya hizmetin teslimi veya ifasından sonraki bir tarih olması halinde, bu tarihten itibaren 7 gün içinde faturanın düzenlenmesi gerekir.

Fatura, satıcı veya sağlayıcı ile alıcının adı, soyadı, unvanı, vergi kimlik numarası veya vergi numaraları, mal veya hizmetin türü, miktarı ve bedeli, KDV oranı ve tutarı gibi bilgileri içermelidir.

Faturanın İptali

Fatura, düzenlendikten sonra ancak bazı durumlarda iptal edilebilir. Bu durumlar, VUK’un 231. maddesinde düzenlenmiştir.

Faturanın iptal edilmesi halinde, satıcı veya sağlayıcı tarafından, faturanın iptal edildiğine dair bir belge düzenlenir. Bu belge, faturanın düzenlendiği tarihten itibaren 7 gün içinde alıcıya gönderilir.

Faturanın Saklanması

Fatura, satıcı veya sağlayıcı tarafından, düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanmak zorundadır. Faturanın saklanması, satıcı veya sağlayıcının vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesi için gereklidir.

Sonuç

Şahsa fatura kesilir mi sorusuna, vergi mükellefi olup olmadığına göre cevap verilebilir. Vergi mükellefi olmayanlara mal veya hizmet satışı veya teslimi halinde, satıcı veya sağlayıcının fatura düzenlemesi zorunludur. Bu durumda düzenlenen fatura, e-arşiv faturası olarak düzenlenmelidir. Vergi mükellefi olan kişilere mal veya hizmet satışı veya teslimi halinde, satıcı veya sağlayıcının fatura düzenlemesi zorunludur. Bu durumda düzenlenen fatura, e-fatura olarak düzenlenmelidir.

Faturanın düzenlenmesi, satıcı veya sağlayıcının vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesi için gerekli olduğu kadar, alıcının da satın aldığı mal veya hizmetin bedelini vergi matrahına dahil edebilmesi için gereklidir.


Yayımlandı

kategorisi