Askerdeyken Atama Olur Mu

Askerdeyken Atama Olur mu?

Askerdeyken memurluğa atanmak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48/6 maddesine göre mümkün değildir. Bu maddeye göre, “Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya malûliyeti, beden ve ruh sağlığını bozucu herhangi bir madde bağımlılığı, hükümlülük veya tutukluluk hali bulunmamak.” şartı aranır. Askerdeyken bu şartlardan herhangi birinin varlığı halinde, memurluğa atanmak mümkün değildir.

Ancak, bazı istisnai durumlarda, askerdeyken memurluğa atanmak mümkündür. Örneğin, askerlik görevini yerine getirirken memurluğa hak kazanan kişiler, askerlik süreleri boyunca memurluğa atanabilirler. Bununla birlikte, bu kişilerin askerlik dönüşü görevlerine başlamaları gerekir.

Askerdeyken Atama Olan İstisnai Durumlar

Askerlik görevi esnasında memurluğa hak kazanan kişiler, askerlik süreleri boyunca memurluğa atanabilirler. Bu kişiler, aşağıdaki durumlarda memurluğa atanabilirler:

  • KPSS ile atanmak
  • Muhafaza memuru olmak
  • Sözleşmeli olarak atanmak

KPSS ile Atama

KPSS ile atanmak, askerdeyken memurluğa atanmanın en yaygın yoludur. KPSS’ye giren kişiler, sınav sonucunda başarılı olurlarsa, memurluğa atanabilirler. Askerdeyken KPSS’ye giren kişiler, sınav sonucunda başarılı olurlarsa, atandıkları kadroya askerlik süreleri boyunca atanabilirler.

Muhafaza Memuru Olmak

Muhafaza memuru olmak, askerdeyken memurluğa atanmanın bir başka yoludur. Muhafaza memurları, kamu kurum ve kuruluşlarının güvenliğini sağlayan personeldir. Muhafaza memuru olmak için, askerlik görevini yapmakta olan kişiler, Milli Savunma Bakanlığı’na başvurabilirler. Milli Savunma Bakanlığı, başvuruları değerlendirerek uygun görülen kişileri muhafaza memuru olarak atar.
[Image of Muhafaza memuru olmak]

Sözleşmeli Olarak Atama

Sözleşmeli olarak atanmak, askerdeyken memurluğa atanmanın bir başka yoludur. Sözleşmeli personel, kamu kurum ve kuruluşlarında belirli bir süre için istihdam edilen personeldir. Sözleşmeli personel olmak için, askerlik görevini yapmakta olan kişiler, ilgili kamu kurum ve kuruluşuna başvurabilirler. İlgili kamu kurum ve kuruluşu, başvuruları değerlendirerek uygun görülen kişileri sözleşmeli personel olarak atar.
[Image of Sözleşmeli personel olmak]

Askerdeyken Atama Başvurusu

Askerdeyken memurluğa atanmak isteyen kişiler, aşağıdaki belgelerle birlikte ilgili kamu kurum ve kuruluşuna başvuruda bulunmalıdır:

  • Askerlik belgesi
  • KPSS sonuç belgesi (varsa)
  • Muhafaza memuru olmak için başvuru yapıyorsa, Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan ön kabul belgesi
  • Sözleşmeli personel olmak için başvuru yapıyorsa, ilgili kamu kurum ve kuruluşundan alınan başvuru formu

Askerdeyken Atanma Süresi

Askerdeyken memurluğa atananlar, askerlik süreleri boyunca memurluğa atanmış sayılırlar. Askerlik süreleri sona erdiğinde, atandıkları kadroya göre görevlerine başlamaları gerekir.

Askerdeyken Atama Yapmayan Kurumlar

Her kurum, askerlik görevini yerine getirirken memurluğa atanma talebinde bulunan kişileri atamaya yetkili değildir. Örneğin, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Bakanlıklar, yüksek yargı organları ve üniversiteler, askerlik görevini yerine getirirken memurluğa atanma talebinde bulunan kişileri atamaya yetkili değildir.

Sonuç

Askerdeyken memurluğa atanmak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48/6 maddesine göre mümkün değildir. Ancak, bazı istisnai durumlarda, askerlik görevini yerine getirirken memurluğa hak kazanan kişiler, askerlik süreleri boyunca memurluğa atanabilirler. Bu kişiler, KPSS ile atanabilir, muhafaza memuru olabilir veya sözleşmeli olarak atanabilirler. Askerdeyken memurluğa atanmak isteyen kişiler, ilgili kamu kurum ve kuruluşuna başvuruda bulunarak, atanmaya hak kazanıp kazanamayacaklarını öğrenebilirler.


Yayımlandı

kategorisi