Ebe KPSS Atama Puanları 2018
Ebe, doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası kadın ve yenidoğanın bakımını, sağlığını ve güvenliğini sağlayan sağlık profesyonelidir. Ebe, doğumhane, kadın doğum kliniği, çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniği, aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi gibi sağlık kuruluşlarında çalışabilir.
Ebe olmak için üniversitelerin 2 yıllık önlisans programlarından Ebelik bölümünden mezun olmak gerekir. Ebelik bölümüne girmek için YKS’de TYT ve AYT sınavlarına girmek ve ilgili puan türünde yeterli puanı almak gerekir.
Ebelerin kamu kurumlarında istihdam edilmesi için KPSS sınavına girmeleri gerekir. KPSS sınavında ebeler için Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testleri uygulanır.
2018 KPSS Ebelik Atama Kontenjanları
2018 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan KPSS atamalarında ebe kadrolarına 10.144 kontenjan ayrılmıştır. Bu kontenjanlardan 9.933’ü önlisans mezunlarına, 211’i ise lisans mezunlarına ayrılmıştır.
2018 KPSS Ebelik Atama Puanları
2018 yılında yapılan KPSS atamalarında ebe kadrolarına en düşük atama puanı 63,413 puanla Van T.C. Sb. Sbü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ebe kadrosuna olmuştur. En yüksek atama puanı ise 90,327 puanla İstanbul T.C. Sb. Sbü. Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eah.’nde anestezi teknisyeni kadrosuna olmuştur.
Ebe KPSS Atama Puanlarını Etkileyen Faktörler
Ebe KPSS atama puanlarını etkileyen faktörler şunlardır:
- Atama yapılan il veya ilçenin merkezi veya kırsal olması: Merkez illerde ve ilçelerde atama puanları genellikle daha yüksektir.
- Kurum veya kuruluşun türü: Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri gibi büyük ve köklü kurumlarda atama puanları genellikle daha yüksektir.
- Atama yapılan kadronun niteliği: Hemşire, ebe, sağlık memuru gibi kadroların atama puanları genellikle daha yüksektir.
- Atama yapılan yılın KPSS puanlarının genel düzeyi: KPSS puanlarının genel düzeyi yüksek olduğu yıllarda atama puanları da genellikle daha yüksek olur.
Ebe KPSS Atama Puanlarını Nasıl Arttırabilirsiniz?
Ebe KPSS atama puanlarınızı artırmak için şu önerileri uygulayabilirsiniz:
- KPSS sınavına iyi hazırlanın: KPSS sınavına iyi hazırlanmak, atama puanlarınızı önemli ölçüde artırmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için KPSS hazırlık kurslarına katılabilirsiniz veya kendiniz için bir çalışma programı oluşturabilirsiniz.
- Atama yapılan il veya ilçeleri araştırın: Atama puanlarını etkileyen faktörlerden biri de atama yapılan il veya ilçenin merkezi veya kırsal olmasıdır. Atama puanlarının daha yüksek olduğu il veya ilçelere odaklanarak şansınızı artırabilirsiniz.
- Kurum veya kuruluşları araştırın: Atama puanlarını etkileyen faktörlerden biri de kurum veya kuruluşun türüdür. Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri gibi büyük ve köklü kurumlarda atama puanları genellikle daha yüksektir.
- Atama yapılan kadroları araştırın: Atama puanlarını etkileyen faktörlerden biri de atama yapılan kadronun niteliğidir. Hemşire, ebe, sağlık memuru gibi kadroların atama puanları genellikle daha yüksektir.
Sonuç olarak, ebe olmak isteyen adayların KPSS sınavına iyi hazırlanmaları ve atama puanlarını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurmaları gerekir. Bu sayede atama şanslarını artırabilirler.