Sağlık Ve Güvenlik Koordinatörü Atama Yazısı

Sağlık ve Güvenlik Koordinatörü Atama Yazısı

İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların işyerinde karşılaşabilecekleri sağlık ve güvenlik risklerinin önlenmesi ve çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması için yapılan çalışmalardır. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynayan sağlık ve güvenlik koordinatörleri, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm faaliyetlerin koordinasyonundan sorumlu olan kişilerdir.

Sağlık ve Güvenlik Koordinatörü Atama Şartları

Sağlık ve güvenlik koordinatörü olarak görevlendirilmek için, aşağıdaki şartlar aranır:

  • En az dört yıllık eğitim veren fakülte veya yüksekokulların iş sağlığı ve güvenliği, iş güvenliği, makine, mimarlık, inşaat, kimya, elektrik, metalurji, maden, gemi inşası ve denizcilik, tekstil, gıda, tarım, ormancılık, madencilik, çevre, ziraat, veterinerlik, teknik öğretmenlik, teknikerlik veya sağlıkla ilgili bölümlerinden mezun olmak.
  • İş sağlığı ve güvenliği alanında en az 5 yıl çalışmış olmak.
  • İş sağlığı ve güvenliği alanında MEB tarafından onaylı iş güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği belgesine sahip olmak.

Sağlık ve Güvenlik Koordinatörü Atama Süreci

Sağlık ve güvenlik koordinatörü atama süreci, aşağıdaki aşamalardan oluşur:

  1. İşveren, işyerinde sağlık ve güvenlik koordinatörü görevlendirmek için karar verir.
  2. İşveren, işyerinde sağlık ve güvenlik koordinatörü olarak görevlendirmek istediği kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki eğitim ve deneyimini araştırır.
  3. İşveren, sağlık ve güvenlik koordinatörü olarak görevlendirmek istediği kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeterliliğini değerlendirir.
  4. İşveren, sağlık ve güvenlik koordinatörü olarak görevlendirmek istediği kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeterliliğini değerlendirdiğini gösteren bir belge hazırlar.
  5. İşveren, sağlık ve güvenlik koordinatörü olarak görevlendirmek istediği kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeterliliğini değerlendirdiğini gösteren belgeyi, İSG Katip sistemine yükler.
  6. İSG Katip sistemi, işverenin sağlık ve güvenlik koordinatörü olarak görevlendirmek istediği kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeterliliğini değerlendirir.
  7. İSG Katip sistemi, işverenin sağlık ve güvenlik koordinatörü olarak görevlendirmek istediği kişinin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeterliliğini uygun bulduğu takdirde, işverene bir onay belgesi verir.
  8. İşveren, onay belgesini aldıktan sonra, sağlık ve güvenlik koordinatörünü görevlendirir.

Sağlık ve Güvenlik Koordinatörü Görevleri

Sağlık ve güvenlik koordinatörlerinin görevleri, aşağıdaki gibidir:

  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak.
  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği risklerini belirlemek ve bu risklerin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimler vermek ve çalışanların bu eğitimlere katılmasını sağlamak.
  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kayıtları tutmak ve bunları ilgili makamlara bildirmek.
  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uyulmasını sağlamak.

Sağlık ve Güvenlik Koordinatörü Sorumlulukları

Sağlık ve güvenlik koordinatörlerinin sorumlulukları, aşağıdaki gibidir:

  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamaktan sorumludur. Bu kapsamda, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili riskleri belirlemek, bu risklerin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmak, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimler vermek, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kayıtları tutmak ve bunları ilgili makamlara bildirmek, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uyulmasını sağlamak gibi görevleri yerine getirir.
  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili risklerin belirlenmesi ve bu risklerin önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasından sorumludur. Bu kapsamda, işyerinde yapılan çalışmalar, kullanılan makine ve ekipmanlar, işyerinin fiziki yapısı gibi faktörleri inceleyerek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili riskleri belirler ve bu risklerin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapar.
  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimlerin verilmesinden sorumludur. Bu kapsamda, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi ve bilinç sahibi olmalarını sağlamak için eğitim programları hazırlar ve bu programların uygulanmasını sağlar.
  • İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kayıtların tutulmasından ve bunların ilgili makamlara bildirilmesinden sorumludur. Bu kapsamda, işyerinde yapılan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm faaliyetlerin kayıtlarını tutar ve bu kayıtları ilgili makamlara bildirir.

Yayımlandı

kategorisi