Uefa Avrupa Ligi Özet

UEFA Avrupa Ligi Hakkında Genel Bilgi

UEFA Avrupa Ligi, UEFA tarafından organize edilen, Avrupa’nın ikinci en önemli futbol turnuvasıdır. 1971 yılında UEFA Kupası adıyla kurulan turnuva, 2009 yılından beri UEFA Avrupa Ligi olarak anılmaktadır. Turnuva, Avrupa’nın liglerinde ilk dört sırayı almayan takımlar ve UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında üçüncü olan takımlar arasında oynanmaktadır.

UEFA Avrupa Ligi, her yıl Eylül ve Mayıs aylarında olmak üzere, toplamda 10 ay süren bir turnuvadır. Turnuva, grup aşaması, eleme aşaması ve final olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.

Grup Aşaması

Grup aşaması, 32 takımın 8 grupta çift devreli lig usulüyle mücadele ettiği bir aşamadır. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar, eleme aşamasına yükselmektedir.

Eleme Aşaması

Eleme aşaması, 32 takımdan oluşan 16 takımlık bir eleme turudur. Bu aşamada, gruplarında üçüncü olan takımlar, UEFA Avrupa Konferans Ligi’nden gelen takımlar ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nden gelen takımlarla eşleşmektedir. Eleme aşaması, tek maçlı eleme usulüyle oynanmaktadır.

Final

Final, eleme aşamasını geçen iki takımın karşılaştığı bir maçtır. Final maçı, her yıl Mayıs ayında, UEFA’nın belirlediği bir şehirde oynanmaktadır. Final maçı, normal süresi ve uzatmaları berabere bitmesi halinde penaltı atışları ile sonuçlanmaktadır.

UEFA Avrupa Ligi’nin Kazananları

UEFA Avrupa Ligi’nin ilk şampiyonu, 1972 yılında İtalya’nın Torino FC takımı olmuştur. Turnuvanın son şampiyonu ise, 2022-2023 sezonunda finalde Rangers’ı 5-4 mağlup eden Eintracht Frankfurt takımıdır.

UEFA Avrupa Ligi’nin Türkiye Temsilcileri

Türkiye, UEFA Avrupa Ligi’nde en başarılı ülkelerden biridir. Türkiye, turnuva tarihinde 5 kez şampiyonluk elde etmiştir. Türkiye’nin UEFA Avrupa Ligi şampiyonları şunlardır:

  • 1992-1993: Galatasaray
  • 2000-2001: Galatasaray
  • 2012-2013: Fenerbahçe
  • 2020-2021: Beşiktaş
  • 2022-2023: Galatasaray

2022-2023 UEFA Avrupa Ligi Sezonu

2022-2023 UEFA Avrupa Ligi sezonu, 20 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır. Sezonun final maçı, 18 Mayıs 2023 tarihinde Sevilla’daki Ramón Sánchez-Pizjuán Stadyumu’nda oynanmıştır.

Grup aşamasında, Türkiye’yi Galatasaray, Fenerbahçe ve Başakşehir temsil etmiştir. Galatasaray, E Grubu’nu lider olarak tamamlayarak eleme aşamasına yükselmiştir. Fenerbahçe, D Grubu’nu üçüncü olarak tamamlayarak Avrupa Konferans Ligi’ne düşmüştür. Başakşehir ise, C Grubu’nu son sırada tamamlayarak turnuvadan elenmiştir.

Eleme aşamasında, Galatasaray, ilk turda İskoçya temsilcisi Rangers’ı, ikinci turda İspanya temsilcisi Real Betis’i, üçüncü turda Çekya temsilcisi Sparta Prag’ı ve son turda İtalya temsilcisi Fiorentina’yı mağlup ederek finalde yer almayı başarmıştır.

Final maçında, Galatasaray, Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt ile karşılaşmıştır. Maç, normal süresi ve uzatmaları 1-1 berabere bitmiştir. Penaltı atışlarında 5-4 üstünlük sağlayan Galatasaray, turnuvanın şampiyonu olmuştur.

UEFA Avrupa Ligi’nin Geleceği

UEFA, UEFA Avrupa Ligi’nin formatını değiştirmeyi planlamaktadır. Planlanan yeni formata göre, turnuva, 32 takımdan oluşan 8 grupta çift devreli lig usulüyle oynanacaktır. Gruplarını ilk iki sırada tamamlayan takımlar, doğrudan son 16 turuna yükselecektir. Gruplarını üçüncü sırada tamamlayan takımlar ise, UEFA Avrupa Konferans Ligi’nden gelen takımlarla eşleşecektir.

Yeni formatın 2024-2025 sezonunda uygulamaya konulması planlanmaktadır.


Yayımlandı

kategorisi