2. Dünya Savaşı, 1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesiyle başlayan ve 2 Eylül 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla sona eren, dünya tarihinin en yıkıcı savaşıdır. Savaş, 6 yıl 1 ay 22 gün sürdü ve 70 ila 85 milyon insanın ölümüne neden oldu.
Savaşın Nedenleri
- Dünya Savaşı’nın nedenleri, Birinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarına, 1920’li ve 1930’lu yıllarda yaşanan ekonomik krizlere ve Almanya, İtalya ve Japonya’nın yayılmacı politikalarına dayanmaktadır.
Birinci Dünya Savaşı’nın sonuçları, 2. Dünya Savaşı’nın en önemli nedenlerinden biri olmuştur. Savaşın sonunda imzalanan Versay Antlaşması, Almanya’yı ağır şartlara tabi tutmuştur. Bu şartlar, Almanya’nın ekonomik ve siyasi olarak çökmesine neden olmuştur.
1920’li ve 1930’lu yıllarda yaşanan ekonomik krizler, 2. Dünya Savaşı’nın bir diğer önemli nedeni olmuştur. Bu krizler, dünya genelinde huzursuzluğa ve istikrarsızlığa neden olmuştur. Bu koşullar, Almanya, İtalya ve Japonya gibi ülkelerde yayılmacı politikaların güçlenmesine zemin hazırlamıştır.
Almanya, İtalya ve Japonya, 1930’lu yıllarda yayılmacı politikalar izlemeye başlamıştır. Bu ülkeler, kendi güçlerini ve egemenliklerini artırmak amacıyla komşu ülkelerin topraklarını ele geçirmeye çalışmışlardır.
Savaşın Süreci
- Dünya Savaşı, Avrupa ve Asya olmak üzere iki ana cephede gerçekleşmiştir.
Avrupa Cephesi
Avrupa Cephesi’nde savaş, 1 Eylül 1939’da Almanya’nın Polonya’yı işgal etmesiyle başlamıştır. Almanya’nın bu işgaline İngiltere ve Fransa, 3 Eylül 1939’da Almanya’ya savaş ilan ederek karşılık vermiştir.
Savaş, ilk olarak Almanya’nın Polonya, Danimarka, Norveç, Hollanda, Belçika ve Fransa’yı işgaliyle devam etmiştir. Almanya, 1940 yılında Fransa’yı işgal ederek Avrupa’nın büyük bir bölümünü ele geçirmiştir.
1941 yılında Almanya, Sovyetler Birliği’ni işgal etmiştir. Bu işgal, savaşın seyrini değiştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin direnişi, Almanya’nın Avrupa’yı ele geçirmesini engellemiştir.
1942 yılında Almanya, Kuzey Afrika’da ilerlemeye başlamıştır. Ancak 1943 yılında, Müttefiklerin Kuzey Afrika’da başlattığı karşı saldırılar, Almanya’nın yenilgisini hızlandırmıştır.
1944 yılında, Müttefikler, Normandiya’da bir çıkarma yaparak Avrupa’da ikinci bir cephe açtılar. Müttefiklerin bu çıkarması, Almanya’nın yenilgisini kesinleştirmiştir.
[Image of Normandiya Çıkartması]
1945 yılında, Müttefikler, Almanya’nın başkenti Berlin’i ele geçirdiler. Almanya, 7 Mayıs 1945’te, Reims’te Batılı müttefiklere ve 9 Mayıs 1945’te Berlin’de Sovyetler Birliği’ne koşulsuz teslim oldu.
Asya Cephesi
Asya Cephesi’nde savaş, 7 Aralık 1941’de Japonya’nın Pearl Harbor’a saldırmasıyla başlamıştır. Japonya’nın bu saldırısı, ABD’nin savaşa girmesine neden olmuştur.
Japonya, 1942 yılında ABD’nin Pasifik Adaları’nda ilerlemeye başlamıştır. Ancak 1943 yılında, ABD’nin Midway Deniz Muharebesi’ndeki zaferi, Japonya’nın yenilgisinin başlangıcı olmuştur.
1944 yılında, ABD, Japonya’nın ana adalarına yönelik saldırılar başlatmıştır. Bu saldırılar, Japonya’nın teslim olmasını hızlandırmıştır.
Japonya, 2 Eylül 1945’te, ABD’ye koşulsuz teslim oldu.
Savaşın Sonuçları
- Dünya Savaşı, insanlık tarihinin en yıkıcı savaşıdır. Savaş, 70 ila 85 milyon insanın ölümüne neden olmuştur. Bu ölümlerin büyük bir kısmı sivillere aittir.
Savaş, dünya düzenini derinden değiştirmiştir. Savaşın sonunda, Birleşmiş