7 Oscar Ödüllü 1998 Yapımı Film

1998 yapımı 7 Oscar ödüllü film: Aşık Shakespeare

1998 yapımı “Aşık Shakespeare” (Shakespeare in Love) filmi, İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in “Romeo ve Juliet” oyununun ortaya çıkışına dair kurgusal bir hikâyeyi anlatıyor. Film, 13 dalda Akademi Ödülleri’ne aday gösterilmiş ve bunlardan 7’sini kazanarak, o yılki en çok Oscar kazanan film olmuştur. Bu dallar şunlardır:

  • En İyi Film
  • En İyi Kadın Oyuncu (Gwyneth Paltrow)
  • En İyi Yönetmen (John Madden)
  • En İyi Orijinal Senaryo (Marc Norman, Tom Stoppard)
  • En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Geoffrey Rush)
  • En İyi Kostüm Tasarımı (Lindy Hemming)
  • En İyi Sanat Yönetmenliği (John Myhre)

Filmin başrollerini, William Shakespeare’i canlandıran Joseph Fiennes ve Viola de Lesseps adlı bir kadın şairi canlandıran Gwyneth Paltrow paylaşıyor. Filmin diğer önemli oyuncuları arasında Geoffrey Rush, Ben Affleck, Judi Dench ve Colin Firth yer alıyor.

Filmin konusu

Film, 16. yüzyıl İngiltere’sinde geçiyor. William Shakespeare, henüz tanınmamış bir genç yazardır. Shakespeare, “Romeo ve Juliet” oyununu yazmaya çalışırken, Viola de Lesseps adlı bir kadın şair ile tanışır. Viola, Shakespeare’in oyununu sahnelemek için bir tiyatro topluluğu kurmaya çalışır. Shakespeare ve Viola, birbirlerine aşık olurlar, ancak Shakespeare’in evlilik niyetinde olan zengin bir kadınla nişanlanması, bu aşkı engeller.

Filmin başarısı

“Aşık Shakespeare” filmi, eleştirmenlerden ve izleyicilerden büyük beğeni topladı. Film, 1998 yılındaki Akademi Ödülleri’nde 13 dalda aday gösterilmiş ve bunlardan 7’sini kazanarak, o yılki en çok Oscar kazanan film olmuştur. Filmin başarısı, Shakespeare’in yaşamına ve eserlerine olan ilgiyi yeniden canlandırdı.

Filmin teknik özellikleri

“Aşık Shakespeare” filmi, John Madden tarafından yönetilmiştir. Filmin senaryosunu Marc Norman ve Tom Stoppard yazmıştır. Filmin görüntü yönetmeni, Shakespeare’in dönemini yansıtan görsel bir atmosfer yaratmayı başaran John Seale’dir. Filmin müziklerini ise Stephen Warbeck bestelemiştir.

Filmin eleştirisi

“Aşık Shakespeare” filmi, hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük beğeni topladı. Film, Shakespeare’in yaşamına ve eserlerine olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Filmin başarısının nedenleri şunlardır:

  • Filmin, Shakespeare’in yaşamına ve eserlerine olan ilgiyi yeniden canlandırması, filmin başarısında önemli bir rol oynamıştır. Film, Shakespeare’in bir insan olarak nasıl biri olduğunu ve eserlerini nasıl yazdığını merak eden izleyiciler için ilgi çekici bir hikâye sunmuştur.
  • Filmin, oyuncuların başarılı performansları, filmin başarısının bir diğer nedenidir. Joseph Fiennes ve Gwyneth Paltrow, Shakespeare ve Viola karakterlerini başarıyla canlandırmışlar ve izleyicileri kendilerine hayran bırakmışlardır.
  • Filmin, teknik özellikleri, filmin başarısına katkıda bulunmuştur. John Seale’in görüntü yönetmenliği, Shakespeare’in dönemini yansıtan görsel bir atmosfer yaratmış ve izleyicileri filmin içine çekmiştir. Stephen Warbeck’in müzikleri ise filmin atmosferini güçlendirmiştir.

Sonuç

“Aşık Shakespeare” filmi, 1998 yılındaki Akademi Ödülleri’nde 13 dalda aday gösterilmiş ve bunlardan 7’sini kazanarak, o yılki en çok Oscar kazanan film olmuştur. Film, Shakespeare’in yaşamına ve eserlerine olan ilgiyi yeniden canlandırmış, hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük beğeni toplamış başarılı bir yapımdır.


Yayımlandı

kategorisi