Osmanlı Kuruluşu Özet

Osmanlı Kuruluşu

Osmanlı İmparatorluğu, 1299 yılında Osman Gazi tarafından kurulan ve 1922 yılına kadar varlığını sürdüren bir imparatorluktur. İmparatorluk, kuruluşundan itibaren hızla büyümüş ve 16. yüzyılda dünyanın en büyük imparatorluklarından biri haline gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu, üç kıtada toprakları olan ve farklı kültürleri bir araya getiren bir imparatorluktur.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Kuruluşu

Osmanlı İmparatorluğu, 1299 yılında Osman Gazi tarafından kurulmuştur. Osman Gazi, Kayı boyundan bir Türk beyidir. Osman Gazi, Anadolu’ya göç eden Türkmen boylarından biri olan Kayı boyunun lideridir. Osman Gazi, 1299 yılında Söğüt’te bir beylik kurmuştur. Bu beylik, Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerini oluşturmuştur.

Osman Gazi, Söğüt’te kurduğu beyliği hızla büyütmüştür. Osman Gazi, Bizans İmparatorluğu’nun topraklarına akınlar düzenlemiş ve bu akınlarda başarılı olmuştur. Osman Gazi, 1326 yılında Bursa’yı fethetmiştir. Bursa’nın fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk büyük fetihlerinden biridir.

Osman Gazi’nin ölümünden sonra, oğlu Orhan Gazi tahta çıkmıştır. Orhan Gazi, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. Orhan Gazi, 1331 yılında İznik’i fethetmiştir. İznik’in fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentini Bursa’dan İznik’e taşımasını sağlamıştır.

Orhan Gazi’nin ölümünden sonra, oğlu I. Murad tahta çıkmıştır. I. Murad, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. I. Murad, 1362 yılında Edirne’yi fethetmiştir. Edirne’nin fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentini İznik’ten Edirne’ye taşımasını sağlamıştır.

I. Murad’ın ölümünden sonra, oğlu I. Bayezid tahta çıkmıştır. I. Bayezid, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. I. Bayezid, 1396 yılında Niğbolu Savaşı’nda Haçlı ordularını yenmiştir. Niğbolu Savaşı’nın zaferi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki hakimiyetini sağlamıştır.

I. Bayezid’in ölümünden sonra, oğlu Çelebi Mehmed tahta çıkmıştır. Çelebi Mehmed, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. Çelebi Mehmed, 1413 yılında Ankara Savaşı’nda Timur’a yenilmiştir. Ankara Savaşı’nın yenilgisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanmasına yol açmıştır.

Çelebi Mehmed’in ölümünden sonra, oğlu II. Murad tahta çıkmıştır. II. Murad, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını yeniden birleştirmiştir. II. Murad, 1453 yılında İstanbul’u fethetmiştir. İstanbul’un fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentini Edirne’den İstanbul’a taşımasını sağlamıştır.

II. Murad’ın ölümünden sonra, oğlu Fatih Sultan Mehmed tahta çıkmıştır. Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. Fatih Sultan Mehmed, 1481 yılında Otranto’yu fethetmiştir. Otranto’nun fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun İtalya’ya kadar ulaşmasını sağlamıştır.

Fatih Sultan Mehmed’in ölümünden sonra, oğlu II. Bayezid tahta çıkmıştır. II. Bayezid, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. II. Bayezid, 1514 yılında Çaldıran Savaşı’nda Safeviler’e yenilmiştir. Çaldıran Savaşı’nın yenilgisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğu’daki hakimiyetini zayıflatmıştır.

II. Bayezid’in ölümünden sonra, oğlu Yavuz Sultan Selim tahta çıkmıştır. Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. Yavuz Sultan Selim, 1517 yılında Mısır’ı fethetmiştir. Mısır’ın fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Arap Yarımadası’na kadar ulaşmasını sağlamıştır.

Yavuz Sultan Selim’in ölümünden sonra, oğlu Kanuni Sultan Süleyman tahta çıkmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, 1526 yılında Mohaç Savaşı’nda Macarları yenmiştir. Mohaç Savaşı’nın zaferi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Orta Avrupa’daki hakimiyetini sağlamıştır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünden sonra, oğlu II. Selim tahta çıkmıştır. II. Selim, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. II. Selim, 1571 yılında Kıbrıs’ı fethetmiştir. Kıbrıs’ın fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz’deki hakimiyetini sağlamıştır.

II. Selim’in ölümünden sonra, oğlu III. Murad tahta çıkmıştır. III. Murad, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. III. Murad, 1590 yılında Gürcistan’ı fethetmiştir. Gürcistan’ın fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kafkasya’daki hakimiyetini sağlamıştır.

III. Murad’ın ölümünden sonra, oğlu I. Ahmed tahta çıkmıştır. I. Ahmed, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. I. Ahmed, 1606 yılında Eğriboz’u fethetmiştir. Eğriboz’un fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ege Denizi’ndeki hakimiyetini sağlamıştır.

I. Ahmed’in ölümünden sonra, oğlu I. Mustafa tahta çıkmıştır. I. Mustafa, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. I. Mustafa, 1617 yılında Bağdat’ı fethetmiştir. Bağdat’ın fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Irak’taki hakimiyetini sağlamıştır.

I. Mustafa’nın ölümünden sonra, oğlu II. Osman tahta çıkmıştır. II. Osman, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. II. Osman, 1622 yılında Hotin Savaşı’nda Lehlere yenilmiştir. Hotin Savaşı’nın yenilgisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki hakimiyetini zayıflatmıştır.

II. Osman’ın ölümünden sonra, oğlu IV. Murad tahta çıkmıştır. IV. Murad, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. IV. Murad, 1638 yılında Bağdat’ı geri almıştır. Bağdat’ın geri alınması, Osmanlı İmparatorluğu’nun Irak’taki hakimiyetini yeniden sağlamıştır.

IV. Murad’ın ölümünden sonra, oğlu İbrahim tahta çıkmıştır. İbrahim, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. İbrahim, 1645 yılında Girit’i fethetmiştir. Girit’in fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz’deki hakimiyetini güçlendirmiştir.

İbrahim’in ölümünden sonra, oğlu IV. Mehmed tahta çıkmıştır. IV. Mehmed, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. IV. Mehmed, 1669 yılında Kandiye’yi fethetmiştir. Kandiye’nin fethi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Girit’teki hakimiyetini sağlamlaştırmıştır.

IV. Mehmed’in ölümünden sonra, oğlu II. Süleyman tahta çıkmıştır. II. Süleyman, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını daha da genişletmiştir. II. Süleyman, 1683 yılında Viyana’yı kuşatmıştır. Viyana Kuşatması’nın başarısızlığı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki hakimiyetinin sonunu getirmiştir.

II. Süleyman’ın ölümünden sonra, oğlu II


Yayımlandı

kategorisi