Karahanlı Devleti Özet

Karahanlı Devleti

Karahanlı Devleti, 840 yılında Bilge Kül Kadir Han tarafından kurulan ve 1212 yılına kadar varlığını sürdüren bir Türk devletidir. Devletin başkenti Balasagun’dur. Karahanlılar, Orta Asya’nın doğusunda, günümüzdeki Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan topraklarında hüküm sürmüştür.

Tarihçe

Karahanlılar, 9. yüzyılda Uygur Kağanlığı’nın yıkılmasıyla ortaya çıkan siyasi boşluğu doldurarak kurulmuştur. Devletin kurucusu olan Bilge Kül Kadir Han, Karluk Türklerindendir. Karahanlılar, kısa sürede Orta Asya’nın en güçlü devletlerinden biri haline gelmiştir.

  1. yüzyılda Karahanlılar, Samanoğulları ile mücadele etmiş ve sonunda Samanoğulları’nı yenerek Maveraünnehir’i ele geçirmişlerdir. Karahanlılar, 11. yüzyılda Gazneliler ile mücadele etmiş ve sonunda Gazneliler’i yenerek Horasan’ı ele geçirmişlerdir.

  2. yüzyılda Karahanlılar, Batı Karahanlılar ve Doğu Karahanlılar olmak üzere ikiye bölünmüştür. Batı Karahanlılar, 1212 yılında Harezmşahlar tarafından yıkılmıştır. Doğu Karahanlılar ise, 1218 yılında Cengiz Han tarafından yıkılmıştır.

Siyasi Yapı

Karahanlı Devleti, merkeziyetçi bir yapıya sahipti. Devletin başında han bulunurdu. Han, devletin mutlak hakimiydi. Hanın altında vezir, divan beyi, maliye nazırı, ordu komutanı gibi görevliler bulunurdu.

Karahanlılar, Türk geleneklerine göre yönetiliyordu. Devlette şeriat hükümleri uygulanıyordu. Karahanlılar, İslam’ı kabul etmişler ve İslam kültürünü benimsemişlerdir.

Ekonomi

Karahanlılar, tarım ve ticaretle uğraşıyorlardı. Devletin başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pirinç ve pamuktu. Karahanlılar, ticaret yollarını kontrol ediyorlardı. Devletin başlıca ticaret ürünleri ipek, kumaş, halı ve deri idi.

Kültür

Karahanlılar, zengin bir kültüre sahipti. Devlette Türkçe ve Farsça konuşuluyordu. Karahanlılar, İslam kültürünü benimsemişler ve İslam sanatını geliştirmişlerdir. Karahanlılar, mimari, edebiyat ve müzik alanlarında önemli eserler vermişlerdir.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi