Onuncu Köy Romanı Özeti

Onuncu Köy, Orhan Kemal’in 1950 yılında yayımlanan romanıdır. Roman, Anadolu’nun yoksul bir köyünde yaşayan insanların hikayesini anlatmaktadır. Romanın başkahramanı olan Memed, köyün en yoksul ailelerinden birinin çocuğudur. Memed, küçük yaşta babasını kaybetmiş ve annesi ile birlikte yaşamaktadır. Annesi, Memed’i büyütmek için çok çalışmaktadır, ancak yine de geçimlerini zor sağlamaktadırlar.

Memed, köy okuluna gitmektedir, ancak ailesinin yoksulluğu nedeniyle okuldan ayrılmak zorunda kalmaktadır. Memed, okuldan ayrıldıktan sonra köyde çeşitli işlerde çalışmaya başlamaktadır. Ancak, hiçbir işte uzun süre çalışamamaktadır. Memed, sonunda köyden ayrılmaya karar vermektedir.

Memed, köyden ayrıldıktan sonra İstanbul’a gitmektedir. İstanbul’da çeşitli işlerde çalışmaktadır, ancak yine de geçimini zor sağlamaktadır. Memed, sonunda bir inşaat işinde çalışmaya başlamaktadır. İnşaat işinde çalışırken, bir iş kazası geçirmektedir. İş kazası sonucu Memed’in bacağı kırılmaktadır. Memed, uzun süre hastanede kalmaktadır.

Memed, hastaneden çıktıktan sonra tekrar köyüne dönmektedir. Köyüne döndüğünde, annesinin öldüğünü öğrenmektedir. Memed, annesinin ölümünden sonra köyde yaşamaya devam etmektedir. Memed, köyde çiftçilik yapmaya başlamaktadır. Çiftçilik yaparak geçimini sağlamaktadır.

Memed, bir gün köyün ağası tarafından haksızlığa uğramaktadır. Ağanın adamları, Memed’in tarlasını işgal etmektedirler. Memed, ağanın adamlarına karşı koymaya çalışmaktadır, ancak başarılı olamamaktadır. Memed, sonunda köyden ayrılmaya karar vermektedir.

Memed, köyden ayrıldıktan sonra tekrar İstanbul’a gitmektedir. İstanbul’da çeşitli işlerde çalışmaktadır, ancak yine de geçimini zor sağlamaktadır. Memed, sonunda bir fabrikada çalışmaya başlamaktadır. Fabrikada çalışırken, işçi hakları için mücadele etmeye başlamaktadır. Memed, işçi hakları mücadelesinde başarılı olmaktadır. Memed, işçi hakları mücadelesinden sonra köyüne dönmektedir. Köyüne döndüğünde, köyün ağasının öldüğünü öğrenmektedir. Memed, köyün ağasının ölümünden sonra köyde yaşamaya devam etmektedir. Memed, köyde çiftçilik yapmaya başlamaktadır. Çiftçilik yaparak geçimini sağlamaktadır.

Memed, bir gün köyün gençleriyle birlikte bir kooperatif kurmaktadır. Kooperatif, köyün ekonomisini geliştirmektedir. Memed, kooperatifin kurulmasından sonra köyde yaşamaya devam etmektedir. Memed, köyde mutlu bir şekilde yaşamaktadır.

Onuncu Köy, Anadolu’nun yoksul bir köyünde yaşayan insanların hikayesini anlatan bir romandır. Roman, yoksulluğun, haksızlığın ve işçi hakları mücadelesinin konu edildiği bir romandır. Roman, gerçekçi bir üslupla yazılmıştır. Roman, Türk edebiyatının önemli eserlerinden biridir.

Konuyla ilgili faydalı siteler:

İlgili dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi