8 Sınıf Din Zekat Ve Sadaka Konu Özeti

Zekat ve Sadaka

Zekat ve sadaka, İslam’ın beş şartından biri olan zekat ve sadaka ibadetleridir. Zekat, belirli bir mal ve paraya sahip olan Müslümanların, mallarının belirli bir kısmını yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine vermekle yükümlü oldukları bir ibadettir. Sadaka ise, zekat dışında herhangi bir mal veya parayı yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine vermekle yapılan bir ibadettir.

Zekatın Farz Oluşu

Zekat, Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hadislerinde farz kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’de zekatla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Bunlardan birinde şöyle buyrulmaktadır: “Mallarında belirli bir hak vardır, soran ve yoksul için.” (Zariyat Suresi, 19)

Hz. Muhammed (s.a.v.) de zekatın farz olduğunu birçok hadisinde belirtmiştir. Bunlardan birinde şöyle buyurmuştur: “Zekat, İslam’ın direklerinden biridir.” (Buhari, Zekat, 1)

Zekatın Miktarı

Zekatın miktarı, zekat verilecek malın cinsine göre değişmektedir. Altın, gümüş, ticaret malları, hayvanlar ve zirai ürünler gibi malların zekatı farklı oranlarda verilmektedir.

Altının zekatı, 20 miskal altına 1 miskal altındır. Gümüşün zekatı, 200 dirhem gümüşe 5 dirhem gümüştür. Ticaret mallarının zekatı, malların değerinin %2,5’idir. Hayvanların zekatı, hayvanların cinsine göre değişmektedir. Örneğin, koyun ve keçilerin zekatı, 40 başa 1 koyun veya keçi; sığırların zekatı, 30 başa 1 sığır; develerin zekatı, 5 deveye 1 deve; atların zekatı, 10 ata 1 attır. Zirai ürünlerin zekatı, ürünün cinsine ve sulanıp sulanmadığına göre değişmektedir. Örneğin, sulanan buğdayın zekatı, ürünün onda biri; sulanmayan buğdayın zekatı, ürünün yirmide biridir.

Zekatın Verilmesi

Zekat, zekat vermeye yükümlü olan kişiler tarafından zekat memurlarına veya zekatı dağıtmakla görevli kuruluşlara verilmelidir. Zekat, zekat verilecek malın bulunduğu yerde verilmelidir. Zekat, zekat verilecek malın değerinin tamamı üzerinden verilmelidir. Zekat, zekat verilecek malın üzerinden bir defada verilmelidir.

Zekatın Faydaları

Zekat, yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermeye yardımcı olur. Zekat, yoksulların ve ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Zekat, toplumsal dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik eder. Zekat, Müslümanların mallarını temizler ve bereketlendirir.

Sadakanın Farz Oluşu

Sadaka, Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hadislerinde teşvik edilmiştir. Kur’an-ı Kerim’de sadakayla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. Bunlardan birinde şöyle buyrulmaktadır: “Sadakaları gizli verirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Eğer onu açıkça verirseniz ve yoksullara verirseniz, bu sizin günahlarınızı örter.” (Bakara Suresi, 271)

Hz. Muhammed (s.a.v.) de sadakanın önemini birçok hadisinde belirtmiştir. Bunlardan birinde şöyle buyurmuştur: “Sadaka, günahları söndürür, ateşi söndürdüğü gibi.” (Tirmizi, Zekat, 26)

Sadakanın Miktarı

Sadakanın miktarı, sadaka verilecek kişinin ihtiyacına ve sadaka verenin imkânına göre değişmektedir. Sadaka, sadaka verilecek kişinin ihtiyacını karşılayacak kadar verilmelidir. Sadaka, sadaka verenin imkânını zorlamayacak kadar verilmelidir.

Sadakanın Verilmesi

Sadaka, sadaka vermeye gönüllü olan kişiler tarafından sadaka verilecek kişilere doğrudan veya sadakayı dağıtmakla görevli kuruluşlar aracılığıyla verilebilir. Sadaka, sadaka verilecek kişinin bulunduğu yerde verilmelidir. Sadaka, sadaka verilecek kişinin ihtiyacına göre verilmelidir. Sadaka, sadaka verilecek kişinin rızası alınarak verilmelidir.

Sadakanın Faydaları

Sadaka, yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermeye yardımcı olur. Sadaka, yoksulların ve ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Sadaka, toplumsal dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik eder. Sadaka, Müslümanların mallarını temizler ve bereketlendirir.

Zekat ve Sadaka ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi