Bahçe Sahipleri Kıssası Özet

Bahçe Sahipleri Kıssası Özeti

Bahçe Sahipleri Kıssası, 13. yüzyılda yaşamış olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin Mesnevi adlı eserinde yer alan bir hikâyedir. Hikâye, iki komşu olan Hüsrev ve Şirin’in bahçeleriyle ilgili bir anlaşmazlığı konu almaktadır.

Hüsrev, zengin ve cimri bir adamdır. Şirin ise, fakir ama çalışkan bir adamdır. Hüsrev’in bahçesi çok büyük ve bakımlıdır. Şirin’in bahçesi ise, küçük ve bakımsızdır.

Bir gün, Hüsrev, Şirin’in bahçesine girer ve çiçeklerini koparır. Şirin, buna çok üzülür ve Hüsrev’e hesap sorar. Hüsrev, Şirin’e çiçeklerini koparmak için izin istemediğini söyler. Şirin, Hüsrev’e çiçeklerini koparmaması için yalvarır, ancak Hüsrev onu dinlemez.

Şirin, Hüsrev’in yaptıklarından dolayı çok üzülür ve bahçesini terk eder. Şirin’in bahçesi bakımsız hale gelir ve çiçekler solar. Hüsrev, Şirin’in bahçesinin bakımsız hale geldiğini görünce, Şirin’e geri dönmesi için yalvarır. Ancak Şirin, Hüsrev’in özürlerini kabul etmez ve geri dönmez.

Hikâye, Hüsrev’in cimriliğinin ve Şirin’in çalışkanlığının sonuçlarını göstermektedir. Hüsrev, cimriliği nedeniyle Şirin’in bahçesini mahveder ve Şirin’i kaybeder. Şirin ise, çalışkanlığı sayesinde yeni bir bahçe kurar ve mutlu bir hayat yaşar.

Konuyla Alakalı Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi