Şeker Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı?
Şeker testi, kan şekerinin ölçülmesi işlemidir. Kan şekeri, vücudun enerji kaynağı olan glikozun kanda bulunan miktarıdır. Şeker testi, diyabet teşhisi ve takibi için kullanılır.
Diyabet, vücudun insülin üretmediği veya ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanmadığı bir hastalıktır. İnsülin, glikozun hücrelere girmesini sağlayan bir hormondur. İnsülin eksikliği veya direnci, kan şekerinin yükselmesine neden olur.
Şeker testi, sağlık ocağında yapılabilir. Sağlık ocağında yapılan şeker testi, genellikle açlık kan şekeri testidir. Açlık kan şekeri testi, en az 8 saatlik açlıktan sonra yapılan bir testtir. Açlık kan şekeri seviyesi, 100 mg/dL’nin altında ise normal kabul edilir. 100-125 mg/dL arasında ise prediyabetik, 126 mg/dL ve üzeri ise diyabet olarak kabul edilir.
Sağlık ocağında yapılan şeker testinin yanı sıra, evde de şeker testi yapılabilir. Evde yapılan şeker testi, genellikle kan şekeri ölçüm cihazı kullanılarak yapılır. Kan şekeri ölçüm cihazları, eczanelerden temin edilebilir.
Evde yapılan şeker testi, açlık kan şekeri testi veya tokluk kan şekeri testi olarak yapılabilir. Tokluk kan şekeri testi, yemek yedikten 2 saat sonra yapılan bir testtir. Tokluk kan şekeri seviyesi, 140 mg/dL’nin altında ise normal kabul edilir. 140-199 mg/dL arasında ise prediyabetik, 200 mg/dL ve üzeri ise diyabet olarak kabul edilir.
Şeker testi, diyabet teşhisi ve takibi için önemli bir testtir. Diyabet, erken teşhis ve tedavi edilmediğinde, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, göz hastalığı ve sinir hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Şeker Testi ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar
- Diyabet Derneği
- Sağlık Bakanlığı Diyabet Sayfası
- Şeker Testi Hakkında Bilgiler
- Kan Şekeri Ölçüm Cihazları