Işten Ayrılınca Genel Sağlık Sigortası

İşten Ayrılınca Genel Sağlık Sigortası

İşten ayrılmak, hayatınızda önemli bir değişikliktir ve bu değişiklik sağlık sigortanızı da etkileyebilir. İşvereniniz tarafından sağlanan sağlık sigortanız varsa, işten ayrıldığınızda bu sigortayı kaybetmeniz mümkündür. Ancak, işten ayrıldıktan sonra da genel sağlık sigortası kapsamında kalmanın birkaç yolu vardır.

1. COBRA

COBRA (Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act), işten ayrılan çalışanların ve ailelerinin işveren tarafından sağlanan sağlık sigortasını belirli bir süre daha devam ettirebilmelerini sağlayan bir yasadır. COBRA kapsamında, işten ayrıldıktan sonra 18 ay boyunca sağlık sigortanızı devam ettirebilirsiniz. Ancak, COBRA kapsamında sağlık sigortası primlerini kendiniz ödemeniz gerekir.

2. Devlet Sağlık Sigortası Programları

İşten ayrıldıktan sonra genel sağlık sigortası kapsamında kalmanın bir diğer yolu da devlet sağlık sigortası programlarına başvurmak olabilir. Türkiye’de, düşük gelirli bireylerin ve ailelerin sağlık sigortası kapsamına alınmasını sağlayan çeşitli devlet sağlık sigortası programları bulunmaktadır. Bu programlar arasında;

  • Genel Sağlık Sigortası (GSS)
  • Yeşil Kart
  • Mavi Kart
  • Turuncu Kart

yer almaktadır.

3. Özel Sağlık Sigortası

İşten ayrıldıktan sonra genel sağlık sigortası kapsamında kalmanın bir diğer yolu da özel sağlık sigortası yaptırmaktır. Özel sağlık sigortası, devlet sağlık sigortası programlarına göre daha kapsamlı bir sağlık sigortası hizmeti sunar. Ancak, özel sağlık sigortası primleri de devlet sağlık sigortası primlerine göre daha yüksektir.

4. Eşinizin veya Ailenizin Sağlık Sigortası

Eşiniz veya aile üyelerinizden biri sağlık sigortası kapsamındaysa, işten ayrıldıktan sonra onların sağlık sigortasına dahil olabilirsiniz. Bu, özellikle eşinizin veya aile üyenizin işvereni tarafından sağlanan sağlık sigortasının kapsamı genişse ve primleri uygunsa avantajlı bir seçenek olabilir.

5. Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Sigortası Desteği

Sağlık Bakanlığı, düşük gelirli bireylerin ve ailelerin sağlık sigortası primlerini desteklemek için çeşitli programlar sunmaktadır. Bu programlar arasında;

  • Sağlık Sigortası Destek Programı
  • Sağlık Sigortası Primi Destek Programı
  • Sağlık Sigortası Primi İndirim Programı

yer almaktadır.

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi