Konik Hesaplama Formülü

Konik Hesaplama Formülü

Konikler, matematiksel olarak bir düzlemde sabit bir noktaya (odak) eşit uzaklıkta bulunan noktaların oluşturduğu eğrilerdir. Konikler, daire, elips, parabol ve hiperbol olmak üzere dört farklı türe ayrılır.

Daire

Daire, merkezi bir noktadan eşit uzaklıkta bulunan noktaların oluşturduğu eğridir. Dairenin yarıçapı, merkezden dairenin herhangi bir noktasına olan uzaklıktır. Dairenin çevresi, dairenin yarıçapının iki katı ile çarpımıdır. Dairenin alanı, dairenin yarıçapının karesi ile çarpımı ve pi sayısıdır.

Elips

Elips, iki odak noktası arasındaki uzaklığın, odak noktalarından herhangi birine olan uzaklıkların toplamına eşit olduğu eğridir. Elipsin büyük ekseni, elipsin iki odak noktası arasındaki uzaklıktır. Elipsin küçük ekseni, elipsin iki odak noktası arasındaki uzaklığın kareköküdür. Elipsin çevresi, elipsin büyük ekseni ve küçük ekseni ile ilgili karmaşık bir formülle hesaplanır. Elipsin alanı, elipsin büyük ekseni ve küçük ekseni ile ilgili karmaşık bir formülle hesaplanır.

Parabol

Parabol, bir odak noktası ve bir doğrultudan eşit uzaklıkta bulunan noktaların oluşturduğu eğridir. Parabolün odak noktası, parabolün tepe noktasından eşit uzaklıkta bulunan noktadır. Parabolün doğrultusu, parabolün tepe noktasından geçen ve parabolün eksenine dik olan doğrudur. Parabolün çevresi, sonsuzdur. Parabolün alanı, parabolün tepe noktasından geçen ve parabolün eksenine dik olan doğrunun altında kalan kısmın alanıdır.

Hiperbol

Hiperbol, iki odak noktası arasındaki uzaklığın, odak noktalarından herhangi birine olan uzaklıkların farkına eşit olduğu eğridir. Hiperbolün büyük ekseni, hiperbolün iki odak noktası arasındaki uzaklıktır. Hiperbolün küçük ekseni, hiperbolün iki odak noktası arasındaki uzaklığın kareköküdür. Hiperbolün çevresi, sonsuzdur. Hiperbolün alanı, hiperbolün büyük ekseni ve küçük ekseni ile ilgili karmaşık bir formülle hesaplanır.

Konik Hesaplama Formülleri

  • Dairenin çevresi: C = 2πr
  • Dairenin alanı: A = πr^2
  • Elipsin çevresi: C = 4aE(k)
  • Elipsin alanı: A = πab
  • Parabolün çevresi: C = sonsuz
  • Parabolün alanı: A = 2/3bh
  • Hiperbolün çevresi: C = sonsuz
  • Hiperbolün alanı: A = πab

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi