Üçgen Kenar Formülleri

Üçgen Kenar Formülleri

Üçgen, üç kenarı ve üç köşesi olan bir çokgendir. Üçgenler, kenar uzunluklarına ve iç açılarına göre sınıflandırılır. Kenar uzunluklarına göre üçgenler eşkenar, ikizkenar ve çeşitkenar olmak üzere üçe ayrılır. İç açılarına göre üçgenler dik üçgen, dar açılı üçgen ve geniş açılı üçgen olmak üzere üçe ayrılır.

Eşkenar Üçgen Kenar Formülü

Eşkenar üçgen, üç kenarı eşit olan üçgendir. Eşkenar üçgenin kenar uzunluğu a olsun. Eşkenar üçgenin çevresi 3a olur. Eşkenar üçgenin alanı (a^2√3)/4 olur.

İkizkenar Üçgen Kenar Formülü

İkizkenar üçgen, iki kenarı eşit olan üçgendir. İkizkenar üçgenin eşit kenar uzunluğu a olsun. İkizkenar üçgenin diğer kenar uzunluğu b olsun. İkizkenar üçgenin çevresi 2a + b olur. İkizkenar üçgenin alanı (a√(4a^2 – b^2))/4 olur.

Çeşitkenar Üçgen Kenar Formülü

Çeşitkenar üçgen, üç kenarı farklı olan üçgendir. Çeşitkenar üçgenin kenar uzunlukları a, b ve c olsun. Çeşitkenar üçgenin çevresi a + b + c olur. Çeşitkenar üçgenin alanı √(s(s-a)(s-b)(s-c)) olur. Burada s, üçgenin yarı çevresidir.

Dik Üçgen Kenar Formülü

Dik üçgen, bir iç açısı 90 derece olan üçgendir. Dik üçgenin dik açıya bitişik kenarları a ve b olsun. Dik üçgenin hipotenüsü c olsun. Dik üçgenin çevresi a + b + c olur. Dik üçgenin alanı (a*b)/2 olur.

Dar Açılı Üçgen Kenar Formülü

Dar açılı üçgen, üç iç açısı da 90 dereceden küçük olan üçgendir. Dar açılı üçgenin kenar uzunlukları a, b ve c olsun. Dar açılı üçgenin çevresi a + b + c olur. Dar açılı üçgenin alanı √(s(s-a)(s-b)(s-c)) olur. Burada s, üçgenin yarı çevresidir.

Geniş Açılı Üçgen Kenar Formülü

Geniş açılı üçgen, bir iç açısı 90 dereceden büyük olan üçgendir. Geniş açılı üçgenin kenar uzunlukları a, b ve c olsun. Geniş açılı üçgenin çevresi a + b + c olur. Geniş açılı üçgenin alanı √(s(s-a)(s-b)(s-c)) olur. Burada s, üçgenin yarı çevresidir.

Üçgen Kenar Formülleri ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi