Zeydin Karisi Ayet

Zeyd’in Karısı Ayet: Bir İnceleme

Zeyd’in karısı ayet, Kur’an’ın Ahzab Suresi’nin 37. ayetinde yer alan bir ayettir. Ayet, Hz. Muhammed’in evlatlık oğlu Zeyd’in karısı Zeynep’le evlenmesini konu almaktadır. Bu ayet, İslam hukukunda evlatlık edinme ve evlilikle ilgili önemli bir hüküm olarak kabul edilir.

Ayetin Metni

“Ve hani sen Allah’ın sana verdiği nimeti hatırlatıyordun da, ‘Ey Zeyd! Karını yanında tut ve Allah’tan kork!’ diyordun. İçinde Allah’ın açığa çıkaracağı bir şey gizlerken, insanlardan çekiniyordun. Oysa Allah, kendisinden çekinmene daha layıktı. Zeyd, ondan ilişiğini kestiğinde, Biz onu seninle evlendirdik ki, evlatlıkların, eşlerinden ilişiklerini kestiklerinde, onlarla evlenme konusunda müminlere bir zorluk olmasın. Allah’ın emri yerine getirilmiştir.” (Ahzab Suresi, 37)

Ayetin Nüzul Sebebi

Ayetin nüzul sebebi, Hz. Muhammed’in evlatlık oğlu Zeyd’in karısı Zeynep’le evlenmesidir. Zeyd, Hz. Muhammed’in kölesiydi ve Hz. Muhammed onu evlatlık edinmişti. Zeynep ise, Zeyd’in karısıydı. Hz. Muhammed, Zeynep’i gördüğünde ona aşık oldu ve Zeyd’e boşanmasını söyledi. Zeyd, Hz. Muhammed’in isteğini yerine getirdi ve Zeynep’ten boşandı. Hz. Muhammed de Zeynep’le evlendi.

Ayetin Hükmü

Ayet, evlatlık edinme ve evlilikle ilgili önemli bir hüküm olarak kabul edilir. Ayette, evlatlıkların eşlerinden ilişiklerini kestiklerinde, onlarla evlenme konusunda müminlere bir zorluk olmayacağı belirtilmektedir. Bu hüküm, evlatlık edinmenin gerçek bir evlatlık ilişkisi oluşturmadığını ve evlatlıkların eşleriyle olan evliliklerinin geçerli olmadığını göstermektedir.

Ayetin Yorumu

Ayet, İslam hukukçuları tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır. Bazı hukukçular, ayetin sadece Hz. Muhammed’e özgü bir hüküm olduğunu ve diğer müminleri kapsamadığını savunmuşlardır. Diğer hukukçular ise, ayetin tüm müminleri kapsadığını ve evlatlıkların eşleriyle olan evliliklerinin geçerli olmadığını savunmuşlardır.

Ayetle İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi