Robert Zeme

Robert Zemeckis: Zaman Yolculuğunun Ustalığı

Robert Zemeckis, zaman yolculuğu temalı filmleriyle tanınan Amerikalı bir film yönetmeni, yapımcı ve senaristtir. 1952 yılında Chicago’da doğan Zemeckis, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde sinema eğitimi aldıktan sonra 1978 yılında yönetmenlik kariyerine başladı. İlk uzun metrajlı filmi olan “I Wanna Hold Your Hand” (1978), Beatles hayranı bir grup gencin hikayesini anlatıyordu.

Zemeckis’in kariyerindeki dönüm noktası, 1985 yılında vizyona giren “Geleceğe Dönüş” (Back to the Future) filmi oldu. Michael J. Fox’un Marty McFly rolünde oynadığı film, 1955 yılında yanlışlıkla 1985’e gönderilen bir gencin hikayesini anlatıyordu. “Geleceğe Dönüş”, büyük bir gişe başarısı elde etti ve eleştirmenler tarafından da beğenildi. Film, iki devam filmi daha çekildi ve bir kült klasik haline geldi.

Zemeckis, 1988 yılında “Kim Kimi İstiyor?” (Who Framed Roger Rabbit) filmiyle animasyon ve canlı aksiyonu birleştiren bir yapım ortaya koydu. Film, çizgi film karakteri Roger Rabbit’in cinayetle suçlanması ve özel dedektif Eddie Valiant’ın (Bob Hoskins) onu aklamaya çalışmasını konu alıyordu. “Kim Kimi İstiyor?”, hem gişede hem de eleştirmenler nezdinde büyük bir başarı elde etti ve En İyi Görsel Efekt Akademi Ödülü’nü kazandı.

1994 yılında Zemeckis, Tom Hanks’in başrolünde oynadığı “Forrest Gump” filmini yönetti. Film, Forrest Gump adlı zeka geriliği olan bir adamın hayatını anlatıyordu. “Forrest Gump”, büyük bir gişe başarısı elde etti ve eleştirmenler tarafından da beğenildi. Film, altı Akademi Ödülü kazandı, bunların arasında En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri de vardı.

Zemeckis, 2000 yılında “Cast Away” (Yalnız) filmini yönetti. Film, Tom Hanks’in canlandırdığı Chuck Noland adlı bir FedEx çalışanının ıssız bir adaya düşmesini ve hayatta kalma mücadelesini konu alıyordu. “Cast Away”, büyük bir gişe başarısı elde etti ve eleştirmenler tarafından da beğenildi. Film, iki Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

Zemeckis, 2004 yılında “Kutup Ekspresi” (The Polar Express) filmini yönetti. Film, Tom Hanks’in seslendirdiği bir çocuğun Noel Baba’nın trenine binerek Kuzey Kutbu’na gitmesini konu alıyordu. “Kutup Ekspresi”, büyük bir gişe başarısı elde etti ve eleştirmenler tarafından da beğenildi. Film, üç Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

Zemeckis, 2007 yılında “Beowulf” filmini yönetti. Film, Angelina Jolie’nin seslendirdiği Grendel’in annesi tarafından öldürülen Kral Hrothgar’ın intikamını almak için Beowulf’u çağırmasını konu alıyordu. “Beowulf”, büyük bir gişe başarısı elde etti, ancak eleştirmenler tarafından karışık yorumlar aldı. Film, bir Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

Zemeckis, 2012 yılında “Flight” (Uçuş) filmini yönetti. Film, Denzel Washington’un canlandırdığı bir uçak pilotunun uçağını düşmekten kurtardıktan sonra yaşadığı sorunları konu alıyordu. “Flight”, büyük bir gişe başarısı elde etti ve eleştirmenler tarafından da beğenildi. Film, iki Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

Zemeckis, 2015 yılında “The Walk” (Yürüyüş) filmini yönetti. Film, Joseph Gordon-Levitt’in canlandırdığı Philippe Petit’in 1974 yılında New York’taki İkiz Kuleler arasında gerdiği halat üzerinde yürümesini konu alıyordu. “The Walk”, büyük bir gişe başarısı elde etti ve eleştirmenler tarafından da beğenildi. Film, bir Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.

Zemeckis, 2018 yılında “Welcome to Marwen” (Marwen’e Hoş Geldiniz) filmini yönetti. Film, Steve Carell’in canlandırdığı Mark Hogancamp adlı bir adamın karısı tarafından saldırıya uğradıktan sonra yarattığı minyatür kasaba Marwen’i konu alıyordu. “Welcome to Marwen”, büyük bir gişe başarısı elde edemedi, ancak eleştirmenler tarafından beğenildi.

Robert Zemeckis, zaman yolculuğu temalı filmleriyle tanınan bir yönetmendir. Filmleri, görsel efektleri, hikayeleri ve oyunculuklarıyla beğeni toplamaktadır. Zemeckis, altı Akademi Ödülü kazanmış ve birçok kez aday gösterilmiştir.

Robert Zemeckis’in Filmleri

  • I Wanna Hold Your Hand (1978)
  • Used Cars (1980)
  • Romancing the Stone (1984)
  • Geleceğe Dönüş (Back to the Future) (1985)
  • Kim Kimi İstiyor? (Who Framed Roger Rabbit) (1988)
  • Geleceğe Dönüş Bölüm II (Back to the Future Part II) (1989)
  • Geleceğe Dönüş Bölüm III (Back to the Future Part III) (1990)
  • Ölümcül Silah 4 (Lethal Weapon 4) (1998)
  • Forrest Gump (1994)
  • Contact (1997)
  • Cast Away (Yalnız) (2000)
  • Kutup Ekspresi (The Polar Express) (2004)
  • Beowulf (2007)
  • Flight (Uçuş) (2012)
  • The Walk (Yürüyüş) (2015)
  • Welcome to Marwen (Marwen’e Hoş Geldiniz) (2018)

Robert Zemeckis Hakkında Faydalı Siteler

  • Robert Zemeckis’in IMDb sayfası: https://www.imdb.com/name/nm0000696/
  • Robert Zemeckis’in Rotten Tomatoes sayfası: https://www.rottentomatoes.com/celebrity/robert_zemeckis
  • Robert Zemeckis’in Wikipedia sayfası: https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Zemeckis

Yayımlandı

kategorisi