Zeytin Belediyesi

Zeytin Belediyesi

Zeytin Belediyesi, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan bir ilçedir. İlçenin nüfusu 2020 yılı itibariyle 500.000’dir. Zeytin Belediyesi, 1994 yılında kurulmuştur. İlçenin sınırları içerisinde 11 mahalle bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’nin merkezi, Zeytinburnu semtindedir.

Zeytin Belediyesi’nin Tarihi

Zeytin Belediyesi’nin tarihi, Bizans İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. Bölge, Bizanslılar tarafından “Zeytun” olarak adlandırılıyordu. Zeytun, Bizans İmparatorluğu’nun önemli bir ticaret merkeziydi. 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra Zeytun, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katıldı. Osmanlı döneminde Zeytun, bir köy olarak kaldı. 19. yüzyılda Zeytun, hızla büyümeye başladı. Bunun nedeni, bölgede sanayinin gelişmesiydi. 1994 yılında Zeytun, belediye statüsü kazandı.

Zeytin Belediyesi’nin Coğrafyası

Zeytin Belediyesi, İstanbul’un Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 10,5 kilometrekaredir. Zeytin Belediyesi’nin sınırları içerisinde 11 mahalle bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’nin merkezi, Zeytinburnu semtindedir.

Zeytin Belediyesi’nin Nüfusu

Zeytin Belediyesi’nin nüfusu 2020 yılı itibariyle 500.000’dir. İlçenin nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 47.619 kişidir. Zeytin Belediyesi’nin nüfusu, son yıllarda hızla artmaktadır. Bunun nedeni, ilçenin İstanbul’un merkezine yakın olması ve ulaşım imkânlarının iyi olmasıdır.

Zeytin Belediyesi’nin Ekonomisi

Zeytin Belediyesi’nin ekonomisi, sanayi, ticaret ve turizme dayanmaktadır. İlçede çok sayıda sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’nde üretilen başlıca ürünler arasında tekstil, gıda, kimya ve metal ürünleri yer almaktadır. Zeytin Belediyesi’nde ayrıca çok sayıda ticaret merkezi bulunmaktadır. İlçedeki en önemli ticaret merkezleri arasında Zeytinburnu Alışveriş Merkezi, Marmara Forum ve Akmerkez yer almaktadır. Zeytin Belediyesi’nde turizm sektörü de gelişmiştir. İlçede çok sayıda tarihi ve turistik yer bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’ndeki en önemli tarihi ve turistik yerler arasında Zeytinburnu Kalesi, Feshane Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesi yer almaktadır.

Zeytin Belediyesi’nin Eğitimi

Zeytin Belediyesi’nde çok sayıda eğitim kurumu bulunmaktadır. İlçede 110 ilkokul, 50 ortaokul ve 30 lise bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’nde ayrıca 5 üniversite bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’ndeki en önemli üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer almaktadır.

Zeytin Belediyesi’nin Sağlığı

Zeytin Belediyesi’nde çok sayıda sağlık kuruluşu bulunmaktadır. İlçede 10 hastane, 20 sağlık ocağı ve 10 dispanser bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’nde ayrıca çok sayıda özel sağlık kuruluşu bulunmaktadır.

Zeytin Belediyesi’nin Ulaşımı

Zeytin Belediyesi’nin ulaşımı çok gelişmiştir. İlçede çok sayıda toplu taşıma aracı bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’nde ayrıca çok sayıda özel araç bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’ne ulaşım, kara, deniz ve hava yoluyla sağlanmaktadır. Zeytin Belediyesi’ne kara yoluyla ulaşım, E-5 ve TEM otoyolları üzerinden sağlanmaktadır. Zeytin Belediyesi’ne deniz yoluyla ulaşım, İstanbul Boğazı üzerinden sağlanmaktadır. Zeytin Belediyesi’ne hava yoluyla ulaşım, İstanbul Atatürk Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır.

Zeytin Belediyesi’nin Kültürü

Zeytin Belediyesi’nin kültürü, Türk ve İslam kültürünün etkisi altındadır. İlçede çok sayıda cami, mescit ve türbe bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’nde ayrıca çok sayıda müze ve sanat galerisi bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’ndeki en önemli müzeler arasında Zeytinburnu Müzesi, Feshane Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesi yer almaktadır.

Zeytin Belediyesi’nin Turizmi

Zeytin Belediyesi’nde çok sayıda tarihi ve turistik yer bulunmaktadır. İlçedeki en önemli tarihi ve turistik yerler arasında Zeytinburnu Kalesi, Feshane Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesi yer almaktadır. Zeytin Belediyesi’nde ayrıca çok sayıda park ve bahçe bulunmaktadır. Zeytin Belediyesi’ndeki en önemli parklar ve bahçeler arasında Zeytinburnu Parkı, Feshane Parkı ve Rahmi M. Koç Müzesi Parkı yer almaktadır.

Zeytin Belediyesi’nin İletişim Bilgileri

Zeytin Belediyesi’nin iletişim bilgileri şu şekildedir:

  • Adres: Zeytinburnu Belediye Başkanlığı, Zeytinburnu Meydanı, Zeytinburnu, İstanbul
  • Telefon: (0212) 444 00 00
  • Faks: (0212) 444 00 01
  • E-posta: [email protected]
  • Web sitesi: https://www.zeytinburnu.bel.tr

Faydalı Siteler

  • Zeytin Belediyesi resmi web sitesi: https://www.zeytinburnu.bel.tr
  • Zeytin Belediyesi Facebook sayfası: https://www.facebook.com/zeytinburnubelediyesi
  • Zeytin Belediyesi Twitter sayfası: https://twitter.com/zeytinburnubele
  • Zeytin Belediyesi Instagram sayfası: https://www.instagram.com/zeytinburnubelediyesi

İlgili Dosyalar

  • Zeytin Belediyesi stratejik planı: https://www.zeytinburnu.bel.tr/dosyalar/stratejik_plan.pdf
  • Zeytin Belediyesi yatırım programı: https://www.zeytinburnu.bel.tr/dosyalar/yatirim_programi.pdf
  • Zeytin Belediyesi bütçe raporu: https://www.zeytinburnu.bel.tr/dosyalar/butce_raporu.pdf

Yayımlandı

kategorisi