Elazığ Zemin Harita

Elazığ Zemin Haritası

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ildir. İl, kuzeyde Tunceli, doğuda Malatya, güneyde Diyarbakır ve batıda Adıyaman illeriyle çevrilidir. Elazığ’ın yüzölçümü 9.181 km²’dir. İl merkezi Elazığ şehridir.

Elazığ, engebeli bir araziye sahiptir. İl topraklarının büyük bir kısmı dağlarla kaplıdır. İlde en yüksek nokta 3.585 metre yüksekliğindeki Hazarbaba Dağı’dır. Elazığ’da ayrıca birçok akarsu bulunmaktadır. Bunların en önemlileri Fırat Nehri, Murat Nehri ve Karasu Çayı’dır.

Elazığ’ın iklimi karasal iklimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. İlde yıllık ortalama sıcaklık 12,5 °C’dir.

Elazığ’ın nüfusu 2021 yılı itibarıyla 597.641’dir. İl nüfusunun büyük bir kısmı şehir merkezinde yaşamaktadır. Elazığ’da Kürt, Türk, Zaza ve Ermeni olmak üzere dört ana etnik grup bulunmaktadır.

Elazığ’ın ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayiye dayanmaktadır. İlde başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şeker pancarı, pamuk ve tütündür. Hayvancılık ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık olmak üzere iki ana dalda yapılmaktadır. Elazığ’da ayrıca tekstil, gıda ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren birçok sanayi kuruluşu bulunmaktadır.

Elazığ, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir ildir. İlde birçok tarihi eser ve turistik yer bulunmaktadır. Bunların en önemlileri Harput Kalesi, Elazığ Müzesi, Ulu Cami ve Keban Barajı’dır.

Elazığ Zemin Haritası Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi