Gül Zemin

Gül Zemin

Gül Zemin, 1977 yılında yayınlanan ve yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı bir Türk dram filmidir. Film, aynı adlı romandan uyarlanmıştır.

Film, 1970’li yıllarda İstanbul’da yaşayan bir grup gencin hikayesini anlatıyor. Gençler, hayatın zorluklarıyla mücadele ederken aynı zamanda aşk, arkadaşlık ve özgürlük gibi kavramları da sorguluyorlar.

Filmin başrollerinde Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan ve Adile Naşit yer alıyor. Film, yayınlandığı dönemde büyük ilgi görmüş ve birçok ödül kazanmıştır.

Konusu

Film, 1970’li yıllarda İstanbul’da yaşayan bir grup gencin hikayesini anlatıyor. Gençler, hayatın zorluklarıyla mücadele ederken aynı zamanda aşk, arkadaşlık ve özgürlük gibi kavramları da sorguluyorlar.

Filmin başkahramanı Gül, genç ve güzel bir kızdır. Gül, ailesiyle birlikte yoksul bir mahallede yaşamaktadır. Gül, okula gitmek istemektedir ancak ailesi buna izin vermemektedir. Gül, bir gün okuldan arkadaşı olan Cemal’e aşık olur. Cemal, zengin bir ailenin çocuğudur. Gül ve Cemal’in aşkları, iki ailenin arasında bir uçuruma neden olur.

Gül, Cemal’le birlikte olmak için ailesine karşı gelir. Gül, Cemal’in ailesinin evine taşınır. Ancak, Gül’ün ailesi bu duruma razı olmaz. Gül’ün babası, Gül’ü geri almak için Cemal’in ailesinin evine gelir. Gül’ün babası, Cemal’in babasıyla kavga eder. Kavga sırasında Gül’ün babası ölür.

Gül, babasının ölümünden sonra çok üzülür. Gül, Cemal’le birlikte İstanbul’dan ayrılır. Gül ve Cemal, Anadolu’ya giderler. Gül ve Cemal, Anadolu’da yeni bir hayat kurmaya çalışırlar. Ancak, Gül ve Cemal’in aşkları, yine de zorluklarla karşılaşır.

Karakterler

  • Gül: Filmin başkahramanı. Genç ve güzel bir kızdır. Gül, ailesiyle birlikte yoksul bir mahallede yaşamaktadır. Gül, okula gitmek istemektedir ancak ailesi buna izin vermemektedir. Gül, bir gün okuldan arkadaşı olan Cemal’e aşık olur.
  • Cemal: Gül’ün aşık olduğu genç adamdır. Cemal, zengin bir ailenin çocuğudur. Cemal, Gül’ü çok sever ve onunla evlenmek ister.
  • Gül’ün babası: Gül’ün babası, yoksul bir mahallede yaşayan bir adamdır. Gül’ün babası, kızı Gül’ü çok sever ve onun için her şeyi yapmaya hazırdır.
  • Cemal’in babası: Cemal’in babası, zengin bir iş adamıdır. Cemal’in babası, oğlunun Gül’le evlenmesini istemez.
  • Adile Naşit: Gül’ün annesini canlandıran oyuncu.

Çekimler

Filmin çekimleri 1977 yılında İstanbul ve Anadolu’da yapılmıştır. Filmin çekimleri sırasında birçok zorluk yaşanmıştır. Örneğin, filmin bir sahnesinde Gül ve Cemal’in bir teknede aşk yaşadıkları sahne, fırtına nedeniyle çekilememiştir.

Ödüller

Film, yayınlandığı dönemde büyük ilgi görmüş ve birçok ödül kazanmıştır. Filmin kazandığı ödüller şunlardır:

  • Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü
  • Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü
  • Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Türkan Şoray)
  • Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Kadir İnanır)
  • Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü (Adile Naşit)

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi