Alan Zeytin 10 Kg

Alan Turing

  • Doğum tarihi: 23 Haziran 1912
  • Ölüm tarihi: 7 Haziran 1954
  • Meslek: Matematikçi, bilgisayar bilimcisi, kriptograf
  • Ünlü çalışmaları: Turing makinesi, Turing testi, Enigma şifre makinesi

Alan Turing, bilgisayar biliminin öncülerinden biri olarak kabul edilen İngiliz bir matematikçi ve bilgisayar bilimcisiydi. Turing makinesi, Turing testi ve Enigma şifre makinesi gibi önemli çalışmalarıyla tanınır.

Turing Makinesi

Turing makinesi, Turing’in 1936 yılında tanımladığı bir hesaplama modelidir. Turing makinesi, bir sonsuz bant üzerinde hareket eden bir okuma-yazma kafasından oluşur. Okuma-yazma kafası, bant üzerindeki sembolleri okuyabilir, yazabilir ve hareket edebilir. Turing makinesi, belirli bir dizi sembolle başlar ve belirli bir dizi sembolle sonlanır. Turing makinesi, başlangıç sembollerinden başlayarak, belirli bir dizi kurala göre bant üzerindeki sembolleri değiştirir ve hareket eder. Turing makinesi, herhangi bir hesaplamanın yapılabileceği bir modeldir.

Turing Testi

Turing testi, bir makinenin insan zekasına sahip olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir testtir. Turing testinde, bir insan bir makineyle sohbet eder. Eğer insan, makineyle sohbet ederken makinenin bir insan olduğunu düşünüyorsa, makine Turing testini geçmiş demektir. Turing testi, yapay zeka alanında önemli bir dönüm noktasıdır.

Enigma Şifre Makinesi

Enigma şifre makinesi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kullanılan bir şifreleme cihazıdır. Enigma şifre makinesi, mesajları şifreleyerek gönderir ve alıcı tarafta şifreyi çözerek mesajı okur. Enigma şifre makinesi, çok karmaşık bir şifreleme cihazıydı ve Almanlar, Enigma şifre makinesinin şifrelerini çözmenin imkansız olduğunu düşünüyorlardı. Ancak, Alan Turing ve ekibi, Enigma şifre makinesinin şifrelerini çözmeyi başardılar. Bu, II. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirdi ve Müttefiklerin zaferine katkıda bulundu.

Faydalı Linkler


Yayımlandı

kategorisi