1992 Il Fotoğraf

1992: Dünyayı Sarsan Bir Yıl

1992, dünya tarihinde önemli olaylara ve dönüm noktalarına tanıklık eden çalkantılı bir yıldı. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden Los Angeles isyanlarına kadar, bu yıl küresel manzarayı kalıcı olarak şekillendirdi.

Soğuk Savaş’ın Sonu

1992, Soğuk Savaş’ın resmi olarak sona erdiği yılı işaret etti. 26 Aralık’ta Sovyetler Birliği dağıldı ve 15 bağımsız cumhuriyete ayrıldı. Bu olay, 40 yılı aşkın süren jeopolitik gerilimin ve nükleer silahlanma yarışının sona ermesini simgeliyordu.

Yugoslavya’nın Dağılması

Sovyetler Birliği’nin dağılması, Doğu Avrupa’da bir dizi başka siyasi değişimin de yolunu açtı. 1992’de Yugoslavya, etnik çatışmalar ve ayrılıkçı hareketler nedeniyle parçalandı. Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Slovenya ve Sırbistan-Karadağ olmak üzere beş bağımsız cumhuriyete bölündü.

Los Angeles İsyanları

1992’de Los Angeles, Rodney King’in dört beyaz polis memuru tarafından vahşice dövülmesinin ardından şiddetli isyanlara sahne oldu. Dava, ırkçılık ve polis vahşeti konusunda ulusal bir tartışmayı ateşledi. İsyanlar, 53 kişinin ölümü ve milyarlarca dolarlık hasarla sonuçlandı.

Bill Clinton’ın Başkan Seçilmesi

1992 başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Bill Clinton, Cumhuriyetçi rakibi George H.W. Bush’u mağlup etti. Clinton’ın seçimi, 12 yıllık Cumhuriyetçi yönetiminin ardından Demokratların Beyaz Saray’a dönüşünü işaret etti.

Barcelona Olimpiyatları

1992 Yaz Olimpiyatları, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlendi. Oyunlar, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra ilk Olimpiyatlardı ve 172 ülkeden 10.000’den fazla sporcuyu bir araya getirdi.

Diğer Önemli Olaylar

1992 ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka önemli olaya da tanık oldu:

  • Maastricht Antlaşması’nın imzalanması, Avrupa Birliği’nin kurulmasına yol açtı.
  • Microsoft, Windows 3.1 işletim sistemini piyasaya sürdü.
  • Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’a Pathfinder uzay aracını fırlattı.
  • Birleşmiş Milletler, Rio de Janeiro’da Çevre ve Kalkınma Konferansı’na (Dünya Zirvesi) ev sahipliği yaptı.

Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi