Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, 1975 yılında kurulmuştur. Bölüm, tarla bitkilerinin yetiştirilmesi, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütmektedir. Bölümde, tarla bitkileri yetiştiriciliği, tarla bitkileri ıslahı, tarla bitkileri hastalıkları ve zararlıları, tarla bitkileri fizyolojisi, tarla bitkileri ekolojisi ve tarla bitkileri ekonomisi alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır.

Bölümün Misyonu

Bölümün misyonu, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütmek, tarla bitkileri sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek ve tarla bitkileri üreticilerine teknik destek sağlamaktır.

Bölümün Vizyonu

Bölümün vizyonu, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir bölüm olmaktır.

Bölümün Eğitim Programları

Bölümde, tarla bitkileri yetiştiriciliği, tarla bitkileri ıslahı, tarla bitkileri hastalıkları ve zararlıları, tarla bitkileri fizyolojisi, tarla bitkileri ekolojisi ve tarla bitkileri ekonomisi alanlarında lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır.

Lisans Programı

Lisans programı, dört yıllık bir eğitim programıdır. Programın amacı, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda bilgi ve beceri sahibi olan mezunlar yetiştirmektir. Programda, tarla bitkileri yetiştiriciliği, tarla bitkileri ıslahı, tarla bitkileri hastalıkları ve zararlıları, tarla bitkileri fizyolojisi, tarla bitkileri ekolojisi ve tarla bitkileri ekonomisi alanlarında dersler verilmektedir.

Yüksek Lisans Programı

Yüksek lisans programı, iki yıllık bir eğitim programıdır. Programın amacı, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyen öğrencilere eğitim vermektir. Programda, tarla bitkileri yetiştiriciliği, tarla bitkileri ıslahı, tarla bitkileri hastalıkları ve zararlıları, tarla bitkileri fizyolojisi, tarla bitkileri ekolojisi ve tarla bitkileri ekonomisi alanlarında dersler verilmektedir.

Doktora Programı

Doktora programı, dört yıllık bir eğitim programıdır. Programın amacı, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda araştırma yapmak isteyen öğrencilere eğitim vermektir. Programda, tarla bitkileri yetiştiriciliği, tarla bitkileri ıslahı, tarla bitkileri hastalıkları ve zararlıları, tarla bitkileri fizyolojisi, tarla bitkileri ekolojisi ve tarla bitkileri ekonomisi alanlarında dersler verilmektedir.

Bölümün Araştırma Faaliyetleri

Bölümde, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda çok sayıda araştırma projesi yürütülmektedir. Bu projelerde, tarla bitkilerinin verimini artırmak, tarla bitkilerinin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını geliştirmek ve tarla bitkilerinin çevreye olan etkilerini azaltmak gibi konular üzerinde çalışılmaktadır.

Bölümün Yayınları

Bölümde, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda çok sayıda bilimsel makale yayınlanmaktadır. Bu makaleler, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmaktadır.

Bölümün Öğrenci Kulüpleri

Bölümde, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren çok sayıda öğrenci kulübü bulunmaktadır. Bu kulüpler, öğrencilerin sosyalleşmesini ve mesleki gelişimini desteklemektedir.

Bölümün Mezunları

Bölümden mezun olan öğrenciler, tarla bitkileri yetiştiriciliği, ıslahı, hastalıkları ve zararlıları ile ilgili alanlarda çok sayıda sektörde çalışmaktadırlar. Bu sektörler arasında tarım, gıda, ilaç ve kimya sektörleri yer almaktadır.

Faydalı Siteler

  • Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü: https://zf.akdeniz.edu.tr/tarla-bitkileri
  • Tarım ve Orman Bakanlığı: https://www.tarimorman.gov.tr/
  • Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası: https://www.zmo.org.tr/
  • Uluslararası Tarım Araştırmaları Danışma Grubu: https://www.cgiar.org/
  • Gıda ve Tarım Örgütü: https://www.fao.org/

Yayımlandı

kategorisi