Babadan Bağ Yiyen Kalmalı Kokar Baş Zeytin
Babadan bağ yiyen kalmalı kokar baş zeytin atasözü, kişinin babasının malını mülkünü yediği takdirde bunun sonucunda kötü bir duruma düşeceğini ifade eder. Bu atasözü, genellikle çocuklarına miras bırakmak isteyen babaların çocuklarına nasihat olarak söylediği bir sözdür.
Atasözünde geçen “bağ” kelimesi, üzüm yetiştirilen tarlayı ifade eder. “Bağ yemek” ise, üzüm yemek anlamına gelir. “Kalmalı kokar baş zeytin” ise, başı zeytin gibi kokan kişiyi ifade eder. Zeytin, genellikle acı bir tada sahip olduğu için, başı zeytin gibi kokan kişi, kötü bir duruma düşmüş kişi anlamına gelir.
Atasözünün anlamı, kişinin babasının malını mülkünü yediği takdirde bunun sonucunda kötü bir duruma düşeceğidir. Bu, kişinin babasının malını mülkünü yediği takdirde, babasının kendisine bıraktığı mirası kaybetmesi ve yoksulluk içinde kalması anlamına gelir. Ayrıca, kişinin babasının malını mülkünü yediği takdirde, babasının kendisine bıraktığı itibarı da kaybetmesi ve toplum içinde kötü bir duruma düşmesi anlamına gelir.
Atasözü, çocuklarına miras bırakmak isteyen babaların çocuklarına nasihat olarak söylediği bir sözdür. Babalar, çocuklarına miras bırakmak istediklerinde, çocuklarına bu atasözünü söyleyerek, çocuklarının mirasını yiyip bitirmemeleri ve miraslarını korumaları gerektiğini öğütlerler.
Konuyla Alakalı Faydalı Siteler veya İlgili Dosyalar