İster bilgisayar kullanmaya yeni başlayan birisi olun, ister 20 yıllık bilgisayar uzmanı olun, herkesin bilgisayarı zamanla az yada çok yavaşlar. Bu yavaş çalışma durumu herkesi rahatsız eder ve eğer çok yavaşladıysa, o zaman çileden bile çıkarabilir.
Böyle durumlarda yavaşlayan bilgisayarı hızlandırmak için kısaca şu adımları uygulayın.
Eğer son zamanlarda bilgisayarı hiç yeniden başlatmadıysanız, ilk olarak bilgisayarı kapatın ve yeniden açın.
Hala yavaşsa, arka planda çalışan programlardan gereksiz olanları kapatın. Bilgisayarın açılışında otomatik olarak çalışan programlardan kullanmadıklarınızı pasif yapın. Bilgisayar açılırken ne kadar az program çalışırsa, o kadar hızlı açılır. Eğer başlangıçta çok fazla gereksiz program çalışıyorsa, bunlar işlemciyi meşgul eder, RAM belleği meşgul eder, sistem kaynaklarını tüketir ve dolayısıyla bilgisayarı yavaşlatır.
Geçici dosyaların silin. CCleaner gibi ücretsiz programlarla sabit diskteki işe yaramayan fakat bilgisayarın performansını düşüren dosyaları ve çöpleri temizleyin.
Bilgisayarın sabit diskinde en az 200 MB ile 500 MB arasında boş alan olduğundan emin olun. Aksi takdirde sistemin bir miktar yavaşlamasına yol açar. Fakat günümüzde neredeyse her bilgisayarda bu kadar boş alan bulunmaktadır.
Malwarebyte veya Avast gibi ücretsiz güvenlik yazılımlarıyla bilgisayarı taratın ve zararlı yazılımları yada virüsleri temizleyin. Çünkü bu tip zararlılar bilgisayarın kaynaklarını tüketir ve büyük oranda yavaş çalışmasına neden olur.
Aygıt yöneticinin hatasız çalıştığından emin olun. Eğer çözülmemiş bir hata veya sorun varsa, bu durum performans kaybına yol açabilir.
Windows işletim sistemini ve bilgisayarda kullandığınız sürücüleri sık sık güncelleyin. Aksi takdirde bilgisayarın yavaş çalışmasına da yol açan bir dizi problemle karşılaşırsınız.
Eğer hala eski tip sabit diskleri kullanıyorsanız, bence hemen bir SSD diske geçerek bilgisayarın maksimum hızda çalışmasını sağlayın. Çünkü SSD ile harddisk arasında dağlar kadar hız farkı vardır.
Kayıt defterindeki geçersiz veya bozuk girdileri temizleyin. Aksi takdirde çeşitli problemler, hatalar, uyarılar ortaya çıkar ve nihayetinde performans kaybına yani yavaşlamaya yol açar.
İşlemci, anakart veya ekran kartı aşırı ısınmış olabilir. Bu da kesinlikle performansın düşmesine sebep olur.
Eğer tüm bu işlemleri uygulamanıza rağmen, sisteminiz hala yavaş çalışıyorsa, o zaman bozuk veya uyumsuz bir donanım bileşeniniz olabilir. Mesela hard disk sürücüsü çökmüş olabilir, işlemci, ram bellek veya anakart bozulmuş olabilir.
Eğer bilgisayarınız 5 yıldan daha eskiyse, o zaman bu eskilik bile kendi başına bilgisayarın yavaşlamasına neden olabilir. Çünkü yeni geliştirilen programlar ve oyunlar, aslında yeni modern bilgisayarlar için üretilmiştir. Eski donanım sistemlerinde yavaş çalışması normal olabilir.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.