Dhbt Atama Puanları

DHBT Atama Puanları

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), Diyanet İşleri Başkanlığı (Diyanet) bünyesinde din hizmetlerinde görev almak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. DHBT sınavı, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavları ile birlikte uygulanır.

DHBT sınavı, 120 sorudan oluşan ve 150 dakika süren bir sınavdır. Sınavda, din kültürü ve ahlak bilgisi, İslam tarihi ve kültürü, siyer ve ahlak, temel dini bilgiler, fikih ve fıkıh usulü, mezhepler tarihi ve fıkıh usulü konularından sorular sorulmaktadır.

DHBT sınavı sonuçları, Diyanet tarafından yapılan din hizmetleri personeli atamalarında kullanılmaktadır. Atamalarda, DHBT puanının yanı sıra KPSS puanının da önemi bulunmaktadır.

DHBT Atama Puanları Nasıl Hesaplanır?

DHBT puanı, sınavda yapılan doğru cevap sayısı ile yanlış cevap sayısının çarpımından elde edilen brüt puana, sınavın ağırlık katsayısının bölünmesi ile hesaplanmaktadır.

DHBT puanı hesaplanırken aşağıdaki formül kullanılmaktadır:

DHBT Puanı = (Doğru Sayısı - Yanlış Sayısı) x 0,125

Örneğin, bir aday DHBT sınavında 100 sorudan 80 tanesini doğru cevaplamış ve 20 tanesini yanlış cevaplamışsa, bu adayın DHBT puanı aşağıdaki şekilde hesaplanmaktadır:

DHBT Puanı = (80 - 20) x 0,125 = 90

DHBT Atama Puanları Nasıl Değerlendirilir?

DHBT sınavı sonuçları, Diyanet tarafından yapılan din hizmetleri personeli atamalarında kullanılmaktadır. Atamalarda, DHBT puanının yanı sıra KPSS puanının da önemi bulunmaktadır.

Atamalarda, DHBT puanı, KPSS puanının 1000 ile çarpılması ile elde edilen tavan puan ile KPSS puanının 0 ile çarpılması ile elde edilen taban puan arasında kalan adaylar arasından en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmaktadır.

Atamalarda, aynı puanı alan adaylar arasından, ilahiyat fakültesi mezunu olan adaylar, diğer lisans mezunu adaylara, önlisans mezunu adaylara ve lise mezunu adaylara öncelik verilmektedir.

DHBT Atama Puanları Yıllara Göre Değişimi

DHBT atama puanları, her yıl yapılan sınavın zorluğuna ve atama kontenjanlarına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak, DHBT atama puanları, her yıl biraz daha artmaktadır.

2023 yılında yapılan DHBT atamalarında, en düşük taban puan 52,16264 olarak belirlenmiştir. Bu puan, ilahiyat önlisans mezunu ve imam hatip lisesi mezunu olan adaylar için geçerlidir. En yüksek taban puan ise 67,61349 olarak belirlenmiştir. Bu puan, ilahiyat fakültesi mezunu ve hafız olan adaylar için geçerlidir.

DHBT Atama Puanlarını Etkileyen Faktörler

DHBT atama puanlarını etkileyen faktörler şunlardır:

  • Sınavın zorluğu
  • Atama kontenjanları
  • Adayın mezun olduğu okul
  • Adayın KPSS puanı

Sınavın zorluğu, DHBT atama puanlarını doğrudan etkileyen bir faktördür. Sınavın zorluğu arttıkça, atama puanları da artmaktadır.

Atama kontenjanları da DHBT atama puanlarını etkileyen bir faktördür. Atama kontenjanları arttıkça, atama puanları da düşme eğilimindedir.

Adayın mezun olduğu okul, DHBT atama puanlarını dolaylı olarak etkileyen bir faktördür. İlahiyat fakültesi mezunu olan adaylar, diğer lisans mezunu adaylara, önlisans mezunu adaylara ve lise mezunu adaylara göre daha yüksek atama puanları elde etme eğilimindedir.

Adayın KPSS puanı, DHBT atama puanlarını doğrudan etkileyen bir faktördür. KPSS puanı yüksek olan adaylar, DHBT atama puanları da yüksek olma eğilimindedir.

DHBT Atama Puanlarını Artırmanın Yolları

DHBT atama puanlarını artırmak için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Sınavın zorluğuna uygun bir çalışma programı hazırlanmalıdır.
  • Sınavda çıkacak konuların tamamına hakim olunmalıdır.
    *

Yayımlandı

kategorisi