Gençliğin Ataya Cevabı
19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin dönüm noktalarından biridir. Bu tarihte, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatmışlardır. Milli Mücadele, Türk milletinin bağımsızlığını ve egemenliğini kazanması için verdiği büyük bir mücadeledir. Bu mücadelede, Türk milletinin her kesimi, kadın, erkek, genç, yaşlı, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin büyük bir kahramanlık göstermiştir.
Gençlik, Milli Mücadele’nin en önemli güçlerinden biri olmuştur. Gençler, cephede savaşmış, cephe gerisinde çalışmış, milli bilincin ve istiklal aşkının yayılması için mücadele etmişlerdir.
Atatürk, gençliğe çok önem vermiştir. O, gençliği, “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz” diyerek uyarmıştır. Atatürk’ün gençliğe verdiği bu önem, gençliğin Ataya cevabında da açıkça görülmektedir.
Gençliğin Ataya Cevabı
Gençliğin Ataya cevabı, 20 Ekim 1927’de Atatürk’ün Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmadan sonra yazılmıştır. Atatürk, bu konuşmasında, gençliğe hitap ederek, “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk cumhuriyetini, sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Mevcudiyetinin ve istikbâlinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir. İstikbâlde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin ve mukadderatin seni kahramanlığa zorlamayacak bir mahiyette olmayacağını bilmelidirsin. İstiklâl ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olarak karşına çıkacaklardır. Bu durum karşısında, dâva ve mefkûre uğrunda, hayatını hiçe sayarak milletinden kopmayan ve bir daha dönmemek üzere çekip giden bir avuç vatanperver, senin, istiklâl ve cumhuriyetini kurtaracak olan gizli kahramanları olacaktır. İşte, bu aziz ocaktan, bu millete bahşedilen bir bahtiyarlıktır.” demiştir.
Gençliğin Ataya cevabı, Atatürk’ün bu konuşmasından sonra yazılmıştır. Gençlik, Atatürk’ün bu sözlerini büyük bir heyecan ve coşkuyla karşılamış ve kendisine verdiği bu kutsal görevi yerine getirmeye kararlıdır.
Gençliğin Ataya cevabı, 29 Ekim 1927’de, Atatürk’ün cumhuriyetin ilan edildiği gün, Millet Meclisi’nde okunmuştur. Gençlik adına, cevabı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ömer Halisdemir okumuştur.
Gençliğin Ataya cevabı, şu şekildedir:
Ey Büyük Ata,
Varlığımızın en kutsal temeli olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetinin sonsuz bekçisiyiz. İstikbâlde, hiçbir kuvvet bizi yolumuzdan döndürmeyecektir. Bizler, bütün hızımızı senden, milli tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez inanç ateşinden alıyoruz.
İstiklâl ve cumhuriyetimizin temellerini, senin ve silah arkadaşlarının kanlarıyla döktüğümüz toprağın bağrında bulduk. Bu temelleri, hiçbir kuvvet yıkamayacak, hiçbir kuvvet sarsmayacaktır.
Biz, her zaman ve her yerde, istiklal ve cumhuriyetimizin bekçisi olacağız. Bizler, senin gösterdiğin yoldan yürüyerek, vatanı ve milleti için gerektiğinde canını veren kahramanlar gibi, her zaman ve her yerde hazır olacağız.
Biz, senin ilkelerini ve inkılâplarını, her zaman ve her yerde yaşatacağız. Bizler, senin gösterdiğin yoldan yürüyerek, Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracağız.
Ey Büyük Ata,
Biz, senin emanetine sahip çıkacağız. Biz, senin gösterdiğin yoldan yürüyerek, Türkiye’yi sonsuza kadar özgür ve bağımsız tutacağız.
Bu karar, değişmez irademizin ilk ve son anlatımıdır.
Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!
Yaşasın Türk milleti!
Yaşasın Büyük Atatürk!
Gençliğin Ataya Cevabı’nın Önemi
Gençliğin Ataya cevabı, Türk