Kolonoskopi, kolon ve rektumun içini incelemek için kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Genellikle kolorektal kanser taraması, polip veya diğer anormallikleri teşhis etme veya tedavi etme amacıyla yapılır. Kolonoskopi genellikle güvenli bir prosedürdür, ancak bazı yan etkileri olabilir.
Kolonoskopinin Yaygın Yan Etkileri
- Karın ağrısı veya kramplar
- Gaz
- Şişkinlik
- İshal
- Kabızlık
- Mide bulantısı
- Kusma
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Ateş
- Üşüme
- Terleme
Kolonoskopinin Daha Az Yaygın Yan Etkileri
- Kanama
- Enfeksiyon
- Perforasyon (kolon veya rektumda yırtılma)
- Pankreatit (pankreas iltihabı)
- Kalp krizi
- İnme
- Ölüm
Kolonoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca karın ağrısı veya kramplar yaşayabilirsiniz. Bu ağrıyı hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca gaz ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bu gazı ve şişkinliği gidermek için bol su içebilir ve lifli gıdalar tüketebilirsiniz.
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca ishal veya kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu durumu önlemek için bol su içebilir ve lifli gıdalar tüketebilirsiniz.
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca mide bulantısı veya kusma yaşayabilirsiniz. Bu durumu önlemek için hafif yiyecekler yiyebilir ve bol su içebilirsiniz.
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bu yorgunluğu gidermek için bol bol dinlenebilirsiniz.
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu baş ağrısını hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu boğaz ağrısını hafifletmek için gargara yapabilirsiniz.
- Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca ateş, üşüme veya terleme yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu belirtileri yaşarsanız doktorunuza başvurmalısınız.
Kolonoskopi Sonrası Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?
- Şiddetli karın ağrısı veya kramplar
- Kanlı ishal
- Siyah veya katranlı dışkı
- Ateş
- Üşüme
- Terleme
- Baş dönmesi
- Bayılma
- Göğüs ağrısı
- Nefes darlığı
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
Kolonoskopi Öncesi Hazırlık
Kolonoskopi öncesi bağırsaklarınızın tamamen boş olması gerekir. Bu nedenle, kolonoskopi öncesi özel bir diyet uygulamanız ve bağırsaklarınızı temizlemek için laksatif kullanmanız gerekecektir.
Kolonoskopi Sırasında Neler Olur?
Kolonoskopi sırasında doktorunuz bir kolonoskop adı verilen ince, esnek bir tüpü anüsünüzden kolonunuzun içine sokacaktır. Kolonoskopun ucunda bir kamera bulunur ve bu kamera kolonunuzun içini görüntüler. Doktorunuz kolonunuzun içini incelerken polip veya diğer anormallikleri arayacaktır.
Kolonoskopi Sonrası İyileşme Süreci
Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca karın ağrısı veya kramplar yaşayabilirsiniz. Bu ağrıyı hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca gaz ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bu gazı ve şişkinliği gidermek için bol su içebilir ve lifli gıdalar tüketebilirsiniz. Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca ishal veya kabızlık yaşayabilirsiniz. Bu durumu önlemek için bol su içebilir ve lifli gıdalar tüketebilirsiniz. Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca mide bulantısı veya kusma yaşayabilirsiniz. Bu durumu önlemek için hafif yiyecekler yiyebilir ve bol su içebilirsiniz. Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bu yorgunluğu gidermek için bol bol dinlenebilirsiniz. Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu baş ağrısını hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Kolonoskopi sonrası birkaç gün boyunca boğaz ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu boğaz ağrısını hafifletmek için gargara yapabilirsiniz.