Laborant ve Veteriner Sağlık Atama Puanları 2020
Laborant ve veteriner sağlık, sağlık alanındaki önlisans bölümlerinden biridir. Bu bölümde eğitim alan kişiler, tıbbi ve veteriner laboratuvarlarında çeşitli analiz ve testleri gerçekleştirerek hastalıkların teşhis ve tedavisine katkıda bulunurlar. Laborant ve veteriner sağlık mezunları, kamu ve özel sektörde istihdam edilebilirler.
Laborant ve veteriner sağlık mezunlarının atanabilmesi için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’na girmeleri ve belirlenen puanı almaları gerekir. KPSS’nin Genel Yetenek ve Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına girmeleri zorunludur. Ayrıca, tercih edecekleri kadronun gerektirdiği puan türüne göre KPSS B Grubu oturumlarından da sınava girmeleri gerekir.
2020 KPSS Laborant ve Veteriner Sağlık Atama Puanları
2020 KPSS’de laborant ve veteriner sağlık mezunları için toplam 2.373 kadro açıldı. Bu kadrolardan 2.242’si sağlık bakanlığı, 131’i ise diğer kamu kurumları tarafından verildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından açılan laborant ve veteriner sağlık kadrolarının en yüksek puanı 98,183 idi. Bu puanla, KPSS’den Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumlarında 80,667 puan alan bir aday, Ankara’da bulunan bir hastanede laborant ve veteriner sağlık teknikeri olarak atandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından açılan laborant ve veteriner sağlık kadrolarının en düşük puanı ise 68,174 idi. Bu puanla, KPSS’den Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumlarında 59,667 puan alan bir aday, Hatay’da bulunan bir hastanede laborant ve veteriner sağlık teknikeri olarak atandı.
Laborant ve Veteriner Sağlık Atama Puanları İle İlgili İstatistikler
2020 KPSS’de laborant ve veteriner sağlık mezunlarının atama puanları, geçen yıllara göre genel olarak artış gösterdi. En düşük atama puanı 2019’da 66,342 iken, 2020’de 68,174’e yükseldi. En yüksek atama puanı ise 2019’da 97,775 iken, 2020’de 98,183’e yükseldi.
Laborant ve veteriner sağlık mezunlarının atama puanları, tercih edilen kadronun unvanı, niteliği ve bulunduğu yere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, tıbbi laboratuvarlarda görev yapacak laborant ve veteriner sağlık teknikerlerinin atama puanları, veteriner laboratuvarlarında görev yapacak laborant ve veteriner sağlık teknikerlerinin atama puanlarından daha yüksektir. Ayrıca, büyükşehirlerde bulunan kadroların atama puanları, küçük illerde bulunan kadroların atama puanlarından daha yüksektir.
Laborant ve Veteriner Sağlık Mezunlarının Atama Olanakları
Laborant ve veteriner sağlık mezunlarının kamuda atanabilecekleri yerler şunlardır:
- Sağlık Bakanlığı
- Milli Eğitim Bakanlığı
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
- Gençlik ve Spor Bakanlığı
- İçişleri Bakanlığı
- Adalet Bakanlığı
- Dışişleri Bakanlığı
- Milli Savunma Bakanlığı
Laborant ve veteriner sağlık mezunları, kamuda atanamazlarsa özel sektörde de istihdam edilebilirler. Özel sektörde laborant ve veteriner sağlık mezunları, tıbbi ve veteriner laboratuvarlarda, ilaç ve kozmetik firmalarında, gıda ve yem firmalarında, çevre laboratuvarlarında ve eğitim kurumlarında çalışabilirler.
Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü Tercihi Yapacaklara Tavsiyeler
Laborant ve veteriner sağlık bölümü, sağlık alanında kariyer yapmak isteyenler için iyi bir seçenektir. Bu bölümden mezun olan kişiler, kamu ve özel sektörde iş bulma imkanı bulabilirler.
Laborant ve veteriner sağlık bölümüne girmeden önce bu bölüm hakkında detaylı bilgi edinmek önemlidir. Bu bölümde hangi derslerin okutulduğunu, mezun olduktan sonra hangi iş imkanlarının olduğunu ve bölümün iş olanaklarını araştırmak gerekir.
Laborant ve veteriner sağlık bölümüne girmek için gerekli olan puanı almak için ders çalışmak önemlidir. Bu bölüme girmek için KPSS’ye girmek ve belirlenen puanı almak gerekir. KPSS’ye iyi bir şekilde hazırlanmak için düzenli çalışmak ve
Önemli Not: Bu yazı Google Gemini yapay zekası tarafından otomatik olarak oluşturulmuştur ve hatalı bilgiler içerebilir. Düzeltmek için iletişim sayfamızdaki formdan veya yine iletişim sayfamızda bulunan eposta adresi yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hata varsa hemen düzeltilmektedir.