Sağlıkta Yıpranma Payı

Sağlıkta Yıpranma Payı

Sağlıkta yıpranma payı, sağlık çalışanlarının mesleklerinden kaynaklanan sağlık sorunları nedeniyle erken emekli olma hakkına sahip olmalarıdır. Bu hak, sağlık çalışanlarının mesleklerini icra ederken maruz kaldıkları fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikolojik riskler nedeniyle sağlıklarının bozulması durumunda, normal emeklilik yaşından önce emekli olmalarını sağlar.

Sağlıkta yıpranma payı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 53. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, sağlık çalışanları aşağıdaki şartları sağladıkları takdirde yıpranma payından yararlanabilirler:

  • En az 10 yıl sağlık hizmeti vermiş olmak,
  • Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen meslek gruplarında çalışmış olmak,
  • Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık sorunlarından birine sahip olmak.

Sağlık Bakanlığı, yıpranma payından yararlanabilecek meslek gruplarını ve sağlık sorunlarını belirlerken, bu meslek gruplarında çalışanların maruz kaldıkları riskleri ve bu risklerin sağlıklarına olan etkilerini dikkate alır.

Sağlıkta yıpranma payından yararlanmak isteyen sağlık çalışanları, sağlık raporu ve hizmet dökümü gibi belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurmalıdır. SGK, başvuruyu değerlendirerek sağlık çalışanının yıpranma payından yararlanıp yararlanmayacağına karar verir.

Sağlıkta yıpranma payından yararlanan sağlık çalışanları, normal emeklilik yaşından 5 yıl önce emekli olabilirler. Ayrıca, bu çalışanlar emekli olduktan sonra da sağlık hizmetlerinde çalışmaya devam edebilirler.

Sağlıkta Yıpranma Payı Hakkında Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi