Teknolojik Inovasyon Örnekleri

Teknokent Muhasebe Kayıtları Örnekleri

Teknokentler, teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulan, özel hukuk hükümlerine tabi, gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan, tüzel kişiliği olmayan kuruluşlardır. Teknokentlerde faaliyet gösteren işletmeler, Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetleri kapsamında yaptıkları harcamalara ilişkin olarak çeşitli vergisel teşviklerden yararlanabilmektedir. Bu teşviklerden yararlanılabilmesi için, işletmelerin faaliyetlerinin Teknokent yönetici şirketi tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.

Teknokentlerde faaliyet gösteren işletmelerin muhasebe kayıtları, genel muhasebe kurallarına göre yapılmaktadır. Ancak, Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetlerine ilişkin harcamalara ilişkin olarak yapılması gereken bazı özel kayıtlar bulunmaktadır. Bu kayıtlar, işletmelerin vergisel teşviklerden yararlanabilmesi için gereklidir.

Ar-Ge, Yazılım ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Muhasebe Kayıtları

Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalar, işletmelerin 263. Araştırma ve Geliştirme Giderleri hesabının borcuna kaydedilir. Bu harcamalar, KDV dahil olarak kaydedilmelidir.

Örnek:

  • Şirket, Ar-Ge faaliyeti kapsamında kullanmak üzere 100.000 TL tutarında ilk madde ve malzeme alımı yapmıştır. Bu işleme ilişkin kayıt aşağıdaki şekilde olacaktır:
263. Araştırma ve Geliştirme Giderleri            100.000
102. Bankalar                                   100.000
  • Şirket, Ar-Ge faaliyeti kapsamında kullanmak üzere 50.000 TL tutarında hizmet almıştır. Bu işleme ilişkin kayıt aşağıdaki şekilde olacaktır:
263. Araştırma ve Geliştirme Giderleri            50.000
320. Borç Senetleri                              50.000

Ar-Ge, Yazılım ve Tasarım Projelerinin Başarısız Olması

Ar-Ge, yazılım ve tasarım projeleri, her zaman başarılı olmayabilir. Bu durumda, yapılan harcamalar, bir sonraki yılın ilk ayından itibaren 257. Diğer Çeşitli Giderler hesabının borcuna kaydedilir.

Örnek:

  • Şirket, Ar-Ge faaliyeti kapsamında bir proje yürütmüştür. Proje, başarılı olmamıştır. Bu durumda, proje kapsamında yapılan 100.000 TL tutarında harcama aşağıdaki şekilde kaydedilecektir:
257. Diğer Çeşitli Giderler                   100.000
263. Araştırma ve Geliştirme Giderleri            100.000

Ar-Ge, Yazılım ve Tasarım Faaliyetlerinin Vergisel Teşvikleri

Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalara ilişkin olarak işletmeler çeşitli vergisel teşviklerden yararlanabilmektedir. Bu teşvikler, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu (TGBK) ile düzenlenmiştir.

Ar-Ge Faaliyetlerine İlişkin Vergisel Teşvikler

Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalara ilişkin olarak işletmeler aşağıdaki vergisel teşviklerden yararlanabilmektedir:

  • Gelir ve kurumlar vergisi indirimi: Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisinden indirim konusu yapılabilmektedir. Bu indirim, Ar-Ge harcamalarının %100’ü oranında uygulanmaktadır.
  • KDV istisnası: Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalar, KDV’den istisnadır.

Yazılım ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Vergisel Teşvikler

Yazılım ve tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalara ilişkin olarak işletmeler aşağıdaki vergisel teşviklerden yararlanabilmektedir:

  • Gelir ve kurumlar vergisi indirimi: Yazılım ve tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisinden indirim konusu yapılabilmektedir. Bu indirim, yazılım ve tasarım harcamalarının %75’i oranında uygulanmaktadır.
  • KDV istisnası: Yazılım ve tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yapılan harcamalar, KDV’den istisnadır.

Teknokent Muhasebe Kayıtlarının Vergisel Teşviklerden Yararlanılması İçin Önemi

Teknokentlerde faaliyet gösteren işletmelerin Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetlerine ilişkin olarak yaptıkları harcamalara ilişkin muhasebe kayıtlarının doğru ve eksiksiz olarak yapılması, vergisel teşviklerden yararlanılabilmesi için önemlidir. Bu kayıtların, TGBK


Yayımlandı

kategorisi