Zarf Örnekleri 2024-2025

Zarflar

Zarflar, cümledeki fiilleri, sıfatları, zamirleri ve diğer zarfları niteleyen, belirten veya tamamlayan kelime veya kelime gruplarıdır. Zarflar, fiillere yöneltilen “ne zaman, ne kadar, nasıl, nereye, niçin, kim tarafından, hangi araçla” gibi soruların cevaplarını oluşturur.

Zarflar, cümledeki görevlerine göre beş gruba ayrılır:

  • Zaman Zarfları: Fiilin ne zaman yapıldığını belirten zarflardır. Örnek: Dün, bugün, yarın, akşam, sabah, gece, bazen, sık sık, her zaman, hemen, sonra, önce, şimdi, az önce, şimdilik, yine, demin, henüz, hâlâ, derhal, bazen, her zaman, ara sıra, ikide bir, her hafta, her ay, her yıl, her zaman, asla, hiç, artık, artık değil, yeniden, yeniden değil, daha, daha önce, daha sonra, daha az, daha çok, en az, en çok, en önce, en son, en azından, en fazla, en kısa zamanda, en geç, en yakın zamanda, en son kez, en sonunda, en azından bir kez, en fazla iki kez, en kısa zamanda orada olacağım, en geç yarın orada olacağım, en azından bir kez seninle buluşmak istiyorum, en fazla iki kez seninle buluşabilirim, en kısa zamanda orada olurum, en geç yarın orada olurum.

  • Miktar Zarfları: Fiilin ne kadar yapıldığını belirten zarflardır. Örnek: Çok, az, biraz, birazdan, çoktan, fazlasıyla, yeterince, azıcık, bir parça, yeterince, fazla, çok fazla, azıcık daha, biraz daha, yeterince daha, fazladan, fazlası ile, çoktan beri, az önce, bir parça daha, yeterince daha, fazladan, fazlası ile, çoktan beri, az önce.

  • Sıfat Zarfları: Fiilin nasıl yapıldığını belirten zarflardır. Örnek: Güzelce, yavaşça, hızlıca, iyice, kötüce, korkarak, sevinerek, öfkelenerek, neşeyle, üzgünce, şaşkınlıkla, heyecanla, korkuyla, sinirlenerek, öfkelenerek, neşeyle, üzgünce, şaşkınlıkla, heyecanla, korkuyla, sinirlenerek.

  • Yer Zarfları: Fiilin nereye yapıldığını belirten zarflardır. Örnek: Yukarı, aşağı, yukarı doğru, aşağı doğru, içeri, dışarı, sağa, sola, geriye, öne, ileri, geri, yukarıya, aşağıya, içeriye, dışarıya, sağa doğru, sola doğru, geriye doğru, öne doğru, ileri doğru, geriye, yukarıya doğru gittim, aşağıya doğru indim, içeriye girdim, dışarıya çıktım, sağa doğru döndüm, sola doğru döndüm, geriye doğru çekildim, öne doğru ilerledim, ileri doğru koştum, geriye dönüp baktım, yukarıya doğru baktım, aşağıya doğru baktım.

  • Araç Zarfları: Fiilin hangi araçla yapıldığını belirten zarflardır. Örnek: Yürüyerek, koşarak, arabayla, otobüsle, trenle, uçakla, vapurla, bisikletle, yürüyerek gittim, koşarak koştum, arabayla geldim, otobüsle şehre gittim, trenle Ankara’ya gittim, uçakla İstanbul’a gittim, vapurla Boğaz’ı geçtim, bisikletle tur attım.

Zarflar, cümle içinde belirtme sıfatları, zarflar, fiiller ve isimleri niteler. Örnek: Belirtme sıfatı: Akıllıca bir fikir. (Akıllıca, fiili niteler.)

Zarf: Çok güzel bir elbise. (Çok, sıfatını niteler.)

Fiil: Hızlıca koştu. (Hızlıca, fiili niteler.)

İsim: Büyük bir ev. (Büyük, ismi niteler.)

Zarflar, cümle içinde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılabilir. Doğrudan kullanımda zarf, fiile bitişik olarak gelir. Örnek: Dün geldim. (Dün, fi


Yayımlandı

kategorisi